Med blicken på Kirgizistan sedan länge, hade jag en dag möjligheten ta med min ovetande man på (försenad) smekmånad till Kirgizistan och Kazakstan.

DSC_7596

En eftermiddag utmed Son Kolsjön. Sådan tur att vi fått på oss kläderna efter vårt nakenbad… Ibland är man inte så ensam som man tror.

 

Vi flög direktflyg från Hongkong med Air Astana till Almaty i Kazakstan och korsade ett par dagar senare gränsen in till Kirgizistan. I Astana blev vi blev stoppade av polisen redan innan vi lämnat flygplatsparkeringen. Ingen fara, Kazakstansk polis har väldigt storbrättade hattar och fasta handslag. Gillar utlänningar från England och Sverige!

dsc_7451

Eftermiddagsssol vid södra sidan av Son Kolsjön. Vi stannade här för att ljuset var så vackert. Och sedan blev det så att vi sov över på jurthotellet. Det var också här vi fick smaka på fermenterad hästmjölk; smakar som lätt kolsyrad filmjölk.

 

Sängläge

Efter mötet med polisen hade vi 12 fantastiska dagar i Kazakstan och Kirgizistan med storslagen natur, fantastisk hiking och intressanta kulturupplevelser; tills vi blev sängliggande av fermenterad hästmjölk… Men det var inte polisens fel.

Fri med packad bil

Om man vill känna sig fri som en fågel och resa självständigt och fritt i Kazakstan och Kirgizistan ska man göra så här: kontakta Sergej! http://www.travel-experts.kg Hyr en bil från honom, han packar den full med allt du kan behöva för att campa. Tält, sovsäckar, gasolkök med tillbehör. Sergej är baserad i Biskek, Kirgizstan men levererar bilen till flygplatsen i Almaty, Kazakstan. Landsgränsen Kazakstan/ Kirgizstan är smidig att korsa med hyrbil, buss eller taxi.

IMG_7499 2

 

Vårt hem för natten vid Bulak Ashuu passet, 3400 meter över havet.

 

Iväg med vodka och mat

Så, där var vi, jag och min man en sextimmarsflight senare, all utrustning redo i bilen och nästan klara att påbörja vårt äventyr. Nästa stopp supermarket! Vi fyllde en kundvagn med vatten, mat och vodka – man vet aldrig när man behöver muntra upp någon med en flaska vodka – en läxa jag lärt mig i Centralasien. Med bilen full körde vi österut i det Kazakstanska mörkret mot Charyn Canyon. Vi tältade två nätter i Valley of Castles och gick vackra kvälls- och morgonpromenader bland glödande sandstensformationer innan vi korsade gränsen in till Kirgizistan via Kegen vidare till Jyrgalan, där den riktiga hikingen började.

 

DSC_7160

Bulak Ashuu, glaciär-/smältvattensjö- arna i Jyrgalan, Kirgizstan.

 

Storslaget på hög höjd

Jyrgalan är en gammal gruvbrytarby som lagt om fokus till hikingturism. Genom http://www.destinationjyrgalan.com kan man boka guide och hyra utrustning, eller som vi, köpa en hikingkarta och varndra själv på de (delvis) märkta stigarna. Vi valde en tre- dagarshike till Bulak Ashuu, två glaciärsjöar på 3500 meters höjd. Det blev en storslagen hike i Tian Shanbergen genom en dal full med hästar, uppför ett brant pass till två turkosa smältvattensjöar – och inte en människa i sikte! Att tälta här var en av de bästa upplevelserna i våra liv. Det var värt både höjdsjuka, trötta muskler och en middag av vita bönor på burk.

Camping med får

Efter Jyrgalanäventyret fortsatte vi till Barskoon Valley. Här kan man hika till ytterligare två alpina sjöar genom ett storslaget bergspass på en tvådagarshike. Vi campade bredvid en fåraherde, gjorde en kortare dagshike och fortsatte sedan västerut till Song Kol sjön. Vi följde världens näst största saltvattensjö Izzyk Kuls 180 mil långa sydkust mot Naryn.

Sötvattensjö på 3000 möh

Landskapet vid Son Kol sjön var trädlöst och nästan ökenliknande och stod i skarp kontrast mot Jyrgalans alpina skönhet. Song Kol är världens näst högsta sötvattensjö på över 3000 meters höjd och för att komma dit – måste man köra uppåt. Upp genom de sammetsliknande bergen, förbi jakar och hästar tills man, till slut, skymtar den glittrande sjön. Nomadiska herdefamiljer kommer hit med sina hästar på sommarbete.

DSC_7370

 Vårt “hotell” för natten. Vi var tacksamma att slippa slå upp tältet i den kalla kvälls-blåsten och välkomnade en öppen eld i jurten. Vi bjöds att inta kvälls-mat i “restaurangen” som var en halv Rysk järnvägs-vagn, inmurad i sten. Gammel-farmor slevade upp getgryta med potatis och dill.

Camp Hotel och homestay

Runt hela sjön, som man lätt kan köra eller rida runt, stod små ansamlingar av vita jurtar. Många har hemmagjorda skyltar med ”ger camp hotel” skrivet utanför, där kan man sova en natt eller två och ta del av lokalbefolkningens liv. Kvällar och nätter var kalla runt sjön i tidig september men dagarna var varma nog att inspirera till bad. Efter två fantastiska dagar runt sjön med en homestay i en av jurtarna styrde vi kosan mot huvudstaden Biskek för ett par dagars ”vila” efter den säkert nyttiga men för oss nästan dödliga hästmjölken.

IMG_7934

Utefter hela Son Kols kust står via sommarjurtar och hästar parkerade. Norra sidan är lite mer kuperad och här kan man ta sig hela vägen ner till vattnet. Södra sidan är lite plattare och marken som leder ner till vattnet är sumpig.

Tips:

Res självständigt, hyr en bil – få maximal frihet! Tälta på den vackraste av platser med magnifik utsikt, mil från andra människor. Är du allergisk mot andra turister – undvik högsäsong. Res till Centralasien nu – innan alla andra också gör det.

Ladda ner hikingkartor till telefonen, alltid bra att ha när papperskartor blir våta. Researcha. Packa lätt men varmt. Hitta en bra resepartner, en som kan läsa karta är att rekommendera! Packa många leenden och glöm inte att köpa vodka. Du är nu redo!

Att resa i ovan nämnda länder är mycket lättare sedan ett par år tillbaka då visumkravet togs bort – just för att främja turism. De fem ’stans: Kazakstan, Kirgizistan, Tajikistan, Turkmenistan and Uzbekistan hörde under många år till Ryssland tills 1991 då de blev självständiga stater.

På 12 dagar kan man utan problem göra vår rutt runt sjöarna och har man mer tid – inkludera södra Kirgizstan; Osh, Tulparsjön och Lenin Peak i Pamirerna. Vi kommer med säkerhet återvända till Kirgizistan. Det var helt fantastiskt!

Text & Bild: Sandra Isaksson