thumb_IMG_6177_1024

Den så kallade Tai Long Wan hiken måste vara en av Hongkongs vack- raste hiker. Den erbjuder fantastisk utsikt över vita mjuka stränder med turkosfärgat hav, vikar, halvöar, öar, High Island Reservoir, frodiga berg och mycket annat. Hiken går över ett flertal berg som varvas med stränder. Detta paradis ligger en timmes bilresa från Hongkongöns storstad.

Vita stränder, turkosgrönt hav, berg och vattenfall

Hiken börjar vid Long Ke i slutet av High Island Reservoir som för övrigt är Hongkongs största vattenreservoir. Första halvtimmen går det uppför och väl uppe över första krönet mötes man av en vacker vy av Long Ke Bay och dess strand. På stranden ligger ett rehabiliteringshem för narkomaner som med marginal borde ta sig in på topplistan över världens vackrast belägna rehabiliteringshem. Efter denna strand kommer ytterligare en stigning och efter ganska många trappsteg så är man uppe på 314 meter över havet på Sai Wan Shan. Utsikten är fantastisk och bakom tre stränder reser sig berget Sharp Peak. På vägen ner mot nästa strand finns det möjlighet att vid Chui Tung Au ta till vänster mot Sai Wan Road och därifrån ta en taxi eller om du har tur kan en minibuss komma förbi. Om du vill fortsätta hiken tar du istället till höger mot Sai Wan. Väl nere vid nästa strand ligger Sai Wan village där det finns några små affärer och restauranger och även möjlighet att besöka mindre lyxiga toaletter.

Ta ett bad i Sai Kung Rock Pools

Innan leden fortsätter upp för nästa stigning så kan man, om man vill ta en avstickare till vattenfallen vid Sai Kung Rock Pools. Det tar cirka 10 minuter och belöningen är väl värd. Ta ett svalkande bad i de naturliga bergspoolerna innan du tar dig tillbaka till ursprungsleden och en stigning till toppen där du anar ytterligare två vita stränder framför dig, Ham Tin Wan och Tai Long Wan.

Dags för lunch

Nedstigningen avslutas med en mängd trappor innan man återigen trampar vit sand för att ta sig bort över stranden till de två restaurangerna som ligger i bortre änden av stranden. Här erbjuds enkel men god mat som t ex grönsaker, ris, nudlar, kyckling.

Slutet gott allting gott

Från stranden Ham Tin Wan fortsätter hi- ken in i landet och genom lummig grön-

ska och några övergivna byar. Håll mot Pak Tam Au så kommer du fram till där MacLehose 2 slutar och där finns såväl bussar som toaletter – båda sannolikt ef- terlängtade vid det här laget.

Alternativa sätt att göra hiken

Vill du korta ner hiken lite så kan du starta vid Sai Wan Pavillion.

Att ta sig till de olika startplatserna gör du enklast med taxi från Sai Kung. Hem från Pak Tam Au Road går det bussar tillbaka till Sai Kung om du inte har tur och fångar en taxi längs vägen.

Vill man ta båt från någon av stränderna Sai Wan och Ham Tin så kan man ringa restaurangen On Kee Store och har telefonnummer 2328 2262 och 9752 8148 på stranden Ham Tin. Man kan även boka i hamnen i Sai Kung.

Text & Bild: Karin Eckerberg