maclehose-9614Att vandra, eller springa, i naturen i Hongkong är en populär fritidssysselsätt- ning. Det är inte så konstigt eftersom man blir belönad med fantastisk utsikt och fascinerande vyer längs många sträckor. Vandringslederna är dessutom lättillgängliga, bra underhållna och har ofta både toaletter och ställen att fylla på med dricka och tilltugg.

Det är sannolikt att de flesta av oss redan har provat en eller flera vandringsleder här i Hongkong. Det är härligt att komma ut i naturen och byta bort det hektiska stadslivet, ibland under en hel dag och ibland bara under några få timmar.

Myndigheterna i Hongkong har gjort ett fantastiskt jobb att göra vandringslederna tillgängliga för allmänheten med BBQ-områden, papperskorgar, toaletter och nödtelefoner. Man håller efter vegetationen längs lederna, ser över underlaget samt avståndsmarkeringar och varningsskyltar för allas säkerhet och trevnad.

Förutom kilometervis av Family Trails och Country Trails finns de fyra långa hikerna; Maclehose Trail (100 km), Hong Kong Trail (50km), Wilson Trail (78km) och Lantau Trail (70km). Varje trail är uppdelad i ett antal sektioner vilket gör det möjligt att välja att ta en eller flera sektioner åt gången. En del tar allt på en gång, tex i Oxfam Trailwalker där man tävlar sig igenom hela Maclehose Trail i ett svep. Men de flesta betar sig igenom de olika sektio- nerna och upplever därmed en stor variation av natur, utsikt och utmaning runt om i hela Hongkong.

WILSON TRAIL / 78 KM / 10 ETAPPER

Namngiven efter guvernör David Wilson, som tjänstgjorde 1988 till 1992. Leden börjar på södra sidan av Hongkongön och slutar långt upp i New Territorie

Etapp 1 Twin Peaks erbjuder en mycket vacker utsikt över Stanley från en tuff uppförssträcka på dryga 1.000 trappsteg, följt av en brant nedförstrappa och ytterligare plus 1.000 trappsteg uppför. Etapp 2 från Park View till Quarry Bay är en utmärkt och lättillgänglig sträcka att ta med besökare på. Man får se både skyskrapor, vattenreservoarer, stränder och kvarlevor från andra världskriget längs med turen som tar ca 2 timmar och slutar i närheten av en MTR-station.

Wilson etapp 6 möter MacLehose etapp 6 genom Kam Shan Country Park för den som vill uppleva apor.

Etapp 9 är en tuff sträcka upp och ner över åtta kullar som ligger på rad i ett grönt, böljande naturtäcke med otrolig utsikt över Plover Cove reservoaren. Etapp 9 och 10 tar man gärna samtidigt på grund av svår tillgänglighet. Här är man långt bort från civilisationen så det gäller att ha tillräckligt med vatten och nödproviant hela vägen fram i mål. Räkna med 5–6 timmar för dessa etapper.

 

MACLEHOSE TRAIL / 100 KM / 10 ETAPPER

Namngiven efter Murray MacLehose som var guvernör från 1971 till 1982. MacLehose vandringsled är Hongkongs längsta led och innehåller allt från enkla till mycket jobbiga etapper.

Etapp 2 som går via de fantastiska stränderna Sai Wan och Tai Long Wan är en av de finare vandringslederna i hela Hong- kong. Under sommaren kan man med

fördel passa på att bada och sola samt äta och dricka gott vid de pittoreska restau- rangerna samt ta båt tillbaka till Sai Kung från Sai Wan.

Etapp 5 bjuder också på möjligheten att göra en avstickare upp på Lion Rock varifrån man får en otroligt häftig utsikt över Hongkong från norr det vill säga med Kowloons skyskrapor i förgrunden och Hongkong-ön i bakgrunden.

Längs etapp 6, som passerar igenom Kam Shan Country Park, är chansen stor att få se grupper av apor (makaker) som delvis livnär sig på kvarlämnad mat i picknickområden i parken.

Etapp 8 går förbi och nästan upp till toppen av Hongkongs högsta berg, Tai Mo Shan 957 möh.

 

LANTAU TRAIL / 70 KM / 12 ETAPPER

Lantau-ön med det passande namnet Tai Yue Shan ”Big Island Mountain” är Hongkongs största ö med höga berg, många och långa stränder, mer isolerade dalar och relativt få bofasta i förhållande till storleken. Vandringsleden bjuder på stor variation.

Etapp 2 Sunset Peak är jobbig men också en utmärkt sträcka att bjuda med sportiga besökare på. Under en solig och klar dag kan man njuta av fantastiska vyer över milslånga stränder, flertalet öar och flygplatsen. Högst upp finns en platå med ett tjugotal stenhus uppförda som semesterhus för utländska missionärer. Bra område för medhavd picknick. Leden klättrar vidare uppåt och passerar över toppen på Hongkongs näst högsta berg Lantau Peak 934 m, the Big Buddha samt den isolerade byn Tai O.

Efter Tai O vänder leden tillbaka med etapperna 8–12, längs Lantaus södra sida hela vägen till Mui Wo.

 

HONG KONG TRAIL 50 KM 8 ETAPPER

Hong Kong Trail slingrar sig över Hongkongön från Victoria Peak till Big Wave Beach. Leden blev klar 1985 och är mycket varierande i både underlag och utsikt.

Etapp 2 går förbi Hongkongs äldsta vattenreservoar Pok Fu Lam som britterna byggde för att förse staden med färskvatten. Dessa vattenreservoarer är hjärtat av det som idag utgör de vidsträckta nationalparkerna som alla kan njuta av.

Etapp 5 från Parkview är den jobbigaste sträckan, delvis gemensam med Wilson men fortsätter österut mot Tai Tam Country Park. Etapp 8 är ganska enkel att gå och

mycket populär. Den avslutas med den mycket kända och uppskattade Dragon’s Back som är sista etappen på denna vandringsled. På helger kan det rentav vara kö på sträckan som böljar fram likt en drakes rygg med vacker utsikt över Tai Tam och Red Hill i väster och Shek O golfbana i öster. Etappen avslutas i Big Wave där bad, mat och dryck kan avnjutas.

Hong Kong Trail är möjlig att göra i ett svep, även för oss vanliga dödliga. Går du hela vägen (utan att springa) tar det ca 10 timmar

Text: Lena Löfling och Ingrid Reinli Bild: Lena Löfling