IMG_1537 2

För den som mot förmodan känner sig klar med att hika i Hongkong finns det alla möjligheter att både vidga vyerna och vandra på semestern. Här är några oförglömliga hiker för den ressugne.

Tiger Leaping Gorge – Kinas vackraste hike?

Mellan Lijang och Shangri-La, i Yunnan- provinsen i Kina, finns den legendariska vandringsleden Tiger Leaping Gorge. En 22 kilometer lång sträcka över en av värl- dens smalaste och djupaste raviner som tar mellan tolv och femton timmar att gå. Övernattar gör man på något litet guest house längs vägen. Hiken bjuder på spek- takulära vyer och räknas som ganska lätt, under förutsättning att man delar upp den på två dagar.

En arrangör som ordnar vandringsresor med guide är China discovery.

>> http://www.chinadiscovery.com

 

Bhutan

I det östra hörnet av Himalaya ligger det lilla kungadömet Bhutan. Här kan du ex- empelvis hika till det berömda templet Taktsang Monestary, som även kallas Tiger’s nest. Templet ligger på en 800 meter hög klippa och är en helig plats för pilgrimer. Turismen i Bhutan är strikt reglerad och turistvisum ges endast till besökare som köpt en organiserad resa som leds av en guide. Därmed är det inte någon turistinvasion på vandringslederna, vilket förstås uppskattas av många, men gör också att prislappen blir lite högre. Inget för backpackern på en tajt budget, med andra ord.

Firefoxtours.com är ett av många företag som ordnar hikingresor till Bhutan. Här är allt skräddarsytt enligt dina önskemål, du väljer klass på boende och hur mycket eller lite du vill hika varje dag. Egen chaufför och guide ingår. Här behövs inga kartor, guiden hittar överallt.

Pilgrimsvandra i Japan

Har du alltid drömt om att hika som en kejsare eller samuraj? Då är Kumano Kodo något för dig. Söder om Osaka, på Kii-halvön, kan du vandra den heliga pilgrimsvägen som sedan 2004 klassas som ett UNESCO-världsarv. Under 1000 år var dessa vandringsleder och heliga platser förbehållna aristokratin, men nu är de öppna för allmänheten. Skog, böljande kullar, vattenfall, pittoreska byar, gamla helgedomar och traditionell arkitektur omgärdar lederna. Övernattar gör du på små enkla guest houses, minshukus eller ryokans längs vägen. Det finns också möjlighet till bad i varma källor, onsens.

Här finner du information och kan boka

övernattning, guidade turer och mycket mer:

>> http://www.kumano-travel.com/en

Bestig Sydkoreas högsta berg

Hallasan (1950 m ö/h) ligger på ön Jeju och är en mycket populär vandringsdesti- nation. Hit går det direktflyg från Hong- kong. I nationalparken finns fem vand- ringsleder varav två går upp till bergets topp och den längsta är närmare nio mil lång. Hallasan är en vulkan vars senaste utbrott skedde för över 1000 år sedan och på toppen av berget finns en kratersjö. Jirisan i södra delen av Sydkorea är landets näst högsta berg med sina 1915 meter över havet. Nationalparken där berget ligger är drygt 470 000 kvadratkilometer till ytan och rymmer också sju stora buddhisttempel. Jirisan är Sydkoreas heligaste plats och att beskåda soluppgången på bergets högsta topp räknas som det kanske största ögonblicket i livet för många koreaner.

Hike Korea ordnar guidade och skräddarsydda vandringsresor över hela den kore- anska halvön.

>> hikekorea.com

 

Cape to Cape i sydvästra Australien

Vidsträckta vyer, paradisiska stränder och nära till vingårdarna i Margaret River – det erbjuder vandringsleden Cape to Cape, en hike på 123 km utefter Australiens sydvästkust. I de södra delarna är det få hotell, så transport kan ordnas till och från hikingleden. Längre norrut kan man hika till hotellen och få bagaget kört mellan stoppen. Ett bekvämt och lite lyxigt sätt att hika.

Auswalk ordnar hikingresor i Australien och några få andra ställen i världen. Det finns både resor i grupp och självguidade alternativ. De bokar all transport och hotell och hjälper även till med middagsreservationer. Allt praktiskt är omhändertaget, men på dagarna är du fri och självständig i lederna.

>> auswalk.com.au

 

Taiwan – enkla dagsturer och utmanande toppar

Från Taipei finns det möjlighet att göra ett dussintal dagsutflykter med hiking på temat. För den med mer tid och större sug efter strapatser finns det gott om höga berg att bestiga. Ett exempel är Jade Mountain, närmare 4000 meter högt och som med fördel bestigs under en tvådagarstur med övernattning. Snow Mountain är nästan lika högt och beskrivs av många som den hikingled som erbjuder öns absolut vackraste vyer. 

Taiwan Adventures är en välrenommerad arrangör av vandringsresor och har engelskspråkiga guider.

>> taiwan-adventures.com

Text: Anna Ritter Bild: Sandra Isaksson