TA SIG DIT

Garuda Indonesia flyger från Hong- kong med byte på Bali. Det är också möjligt att flyga via Jakarta. Eftersom resan till Lombok är ganska lång är det bra att kombinera hiking äventyret med några dagar på ett strandhotell. Vi bodde på Sheraton Senggigi Beach Resort.

BÄSTA TIDEN ATT ÅKA

Det är möjligt att bestiga Mt. Rinjani från april till början av januari. Högsäsongen är mellan juni och slutet av september. När vi var där i mitten av september var det 27…29 grader på da- garna och 18–19 grader på nätterna.

BOENDET  

Vi köpte en paketresa, två nätter, tre dagar, där guide och bärare ingick. Tälten vi sov i var enkla, med liggunderlag, sovsäck och kudde som enda utrustning. Vi hade också ett separat toalett tält som sattes upp efter att en grop grävts i marken.

ÄTA

Klassisk indonesisk mat som toppades upp med ett stekt eller kokt ägg serverades för lunch och middag. Måltiderna intogs sittandes på en plastmatta som lades ut på marken. Enkelt, men det mesta smakar bra efter en an- strängande dag.

BRA ATT VETA  

Det är en tuff hike. Den sista biten där man tar sig från 2600 möh till toppen som är 3726 möh är mycket jobbig. Underlaget är först sand och sedan löst grus. För varje steg du tar hasar du tillbaka ett halvt. Det är dock värt all möda. Utsikten är fantastisk. En klar dag kan man se Java och Bali. Mt. Rinjani är en aktiv vulkan och senaste utbrottet var 2016.

2018 drabbades Lombok av en jordbävning då delar av nationalparken runt vulkanen skadades. Sedan april 2019 är parken öppen igen. Man åker alltså hit på egen risk.

BESVIKELSE

Skräpet!! Det ligger toalettpapper och annat skräp överallt. Tyvärr upplevde vi att det var mycket skräp på de flesta ställena som vi besökte på Lombok. De fina hotellen håller rent på sin strandremsa, men några meter utanför börjar nedskräpningen.

5 SAKER DU INTE FÅR MISSA  

  • –  Solnedgången från toppen. Helt ma- giskt! Eftersom en majoritet av alla vandrare väljer att se soluppgången var vi helt ensamma.
  • –  Bada i varma källor som finns på kraterkanterna.
  • –  Besök i Senarus gamla by.
  • –  Bada i den kalla, 200 meter djupa och sex kilometer breda sjö som bildats i mitten av vulkanen.
  • –  Den stora behållningen är den vackra utsikten som finns där hela tiden, så den går inte att missa!

 

RESMÅLETS BETYG: 4/5

BBBB

Resåmål beskrivet, fotograferat och upplevt av Katarina Berglund med familj