1Fredrik
På Skandinaviska Enskilda Banken i Hongkong träffar vi Fredrik Hähnel som är chef för SEB i Kina och Hongkong. Kontoret ligger på 17e våningen i den ikoniska byggnaden Jardine House i Central.  Fredrik flyttade hit för fyra år sedan tillsammans med sin fru och dotter. Han var dessförinnan chef för SEB i Shanghai och har bott och verkat i Kina i tre olika vändor, sammanlagt cirka 20 år. Det innebär att han har lång erfarenhet av affärsverksamhet i Kina.

– ”Jag är i Kina ofta förstås, men vår verksamhet täcker också andra delar av Asien. Verksamheten är lite svår att beskriva, men om man skall förklara det superenkelt så kan man säga att vi ger banktjänster till företag, varav den större delen är i Kina och Hongkong. Sedan har vi en annan typ av affärer i aktiehandel, obligationshandel och valutahandel som också täcker stora delar av Asien.” 

SEB vänder sig även till stora industriella företag som vill investera i Europa och från Hongkong erbjuder de tjänster till finansiella institutioner i Asien. De har fem kontor i Asien; Hongkong, Peking, Shanghai, Singapore och Indien.

Fredrik blev rekryterad till banken när han bodde i Shanghai och var chef för det som numera heter Business Sweden. 

– ”Jag hade hjälpt svenska företag att etablera sig i Kina och när SEB sökte någon så tyckte de att jag var en bra kandidat. Jag var sedan med och byggde upp teamet i Kina.”

Vad var det som förde dig från Shanghai till Hongkong?

– ”Jag hade varit chef i många år i Shanghai och ville göra något annat. Jag hade nog tänkt att jag skulle flytta tillbaka till Europa. Jag var färdig med mitt jobb, och luften i Shanghai var väldigt dålig, och så hade vi fått barn. Vår dotter var ungefär två år gammal. Då blev jag tillfrågad om jag ville flytta hit istället. Sedan flyttade Carl Christensson, min företrädare, och jag tog över hela Kina. Det har jag inte ångrat, det är en fantastisk stad att bo i, tycker jag.”

”Jag hade varit chef i många år i Shanghai och ville göra något annat.”

Mötesrummet där vi sitter har en imponerande nordlig utsikt mot de nio höga kullarna där gränsen till Fastlandskina går. Både rättsväsendet och valutan i Hongkong är separat från Kina, och förväntas vara det fram till 2047. Dessa faktorer har gjort Hongkong-börsen väldigt betydelsefull för Kinas näringsliv. Det har dock talats om hur aktiebörsen i Shanghai har vuxit och fått en allt viktigare position.

Hur ser du på Hongkongs roll som finanscentrum idag och framåt, jämfört med Shanghai?

– ”Hongkong är ett av de viktigaste finanscentrum i världen, så som New York, London, Singapore och Tokyo. Hongkong är störst på ett antal områden i Asien. Vad gäller aktiemarknaden och börsintroduktioner, eller IPOs, så har Hongkong varit störst i hela världen under ett antal år. Det är ett stort center för fondförvaltning. Det är ett centrum för kinesiska företag som skall investera utomlands. De finansieras ofta i Hongkong, eller ger ut obligationer, eller noteras här. En annan sak som är viktig för oss är att det är ett centrum för väldigt mycket hedgefonder. Om man jämför med Shanghai, så är det snarare ett kinesiskt finanscentrum med internationella ambitioner, skulle jag säga. Hongkongs regelverk bygger på brittiska common law, vilket är ett öppet rättssystem och är internationellt gångbart, medan Kina inte har det. Därutöver har Hongkong inga kapitalkontroller, det vill säga att du kan föra in och ut pengar fritt, medan Kina har väldigt strikta kapitalkontroller. Hongkong har en valuta som är konvertibel och peggad till den amerikanska dollarn sedan 80-talet. Kina har idag en valuta som är väldigt stor för handel, men den är inte helt konvertibel och den är därför mindre förutsägbar. Den förväntas också tidvis att försvagas, vilket inte är så bra.” 

”Jag tror att Hongkong måste söka sig en ny roll hela tiden, på grund av förändringar över tid.”

Så Shanghai-börsen kan inte mäta sig med Hongkong-börsen i nuläget? 

– ”Nej, man kan nog säga att Shanghai är en av de större i världen när det gäller totala börsvärdet, men det är primärt kinesiska företag och kinesiska investerare. På Hongkong-börsen handlas även många utländska bolag. Det finns stort intresse för att investera mer in i Kina, men i nuläget utgör utländskt ägande i kinesiska börsbolag endast två procent. En utländsk investerare får inte köpa mer än 10% av ett bolag, och sammanlagt kan utländska investerare köpa max 30% av ett bolag.” 

Vad tror du om Hongkongs plats i Greater Bay Area?

– ”Jag tror att Hongkong måste söka sig en ny roll hela tiden, på grund av förändringar över tid. Det här var länge en infartsport till Kina, och man satte upp kontor som skulle täcka Kina och holdingbolag som skulle investera i Kina. Så ser det inte ut längre eftersom de flesta har detta inne i Kina nu. Saker och ting förändras, och om Greater Bay Area blir framgångsrikt, och det blir en stor ekonomi, så kommer Hongkongs roll bli viktig.”

– ”Det fortsätter att vara både centrum för finans och för logistik, särskilt i flygfrakt som är störst i hela världen. Något som är omdebatterat men värt att lyfta fram är att Hongkong har en fördel inom innovation, och genom sina välrenommerade universitet, vilket inte är lika vanligt i Kina. Jag tycker att Hongkong har en viktig roll inom finansiell teknologi och innovation. Hongkong har dessutom fördelen att det är en trevlig stad att vara i och besöka. Livskvalitén här är så otroligt hög jämfört med många andra städer i Kina och Asien, vad gäller ren natur och vatten. De har också fantastiska förbindelser med resten av Asien. Det är otroligt enkelt att resa härifrån.”

”Det är så västerländskt här i Hongkong, så man exponeras inte lika mycket till den kinesiska kulturen som man gör i Kina.”

0M4A8905

Över till något helt annat: Du och familjen trivs i Hongkong. Hoppas ni stanna här länge?

– ”Vi har inga planer på att flytta. Vår dotter går i skolan och vi trivs jättebra. Men det blev en märklig svårighet på ett annat sätt. Jag har bott i Shanghai och Peking i så många år, och har läst kinesiska på universitet. Jag kan prata, läsa och skriva mandarin flytande. Det var väldigt märkligt när man kom till Hongkong för här är folk inte särskilt villiga att prata mandarin. Här är företagsspråket engelska, men alla kan ju inte engelska. Men de är inte beredda att prata mandarin, trots att många kan det. Med gammaldags tecken är det också svårare för mig att läsa texter. Så fort jag landar i Shanghai, så blir allting mycket lättare för mig. Här är jag bara en utlänning som alla andra. I Kina kan jag läsa allt, förstå vad de säger på TV och vad folk säger på gatan. Här i Hongkong förstår jag ingenting av vad de säger. Här blir jag utlänning på ett annat sätt, som jag inte är van vid.”

 Tar det inte tid att lära känna den lokala kulturen och sederna?

– ”Det är så västerländskt här i Hongkong, så man exponeras inte lika mycket till den kinesiska kulturen som man gör i Kina.”

Från de stora runda fönstren blickar vi ut över Victoria Harbour, och vidare mot Kowloon, som betyder Nio Drakar på svenska. Vågor av politiska demonstrationer har präglat sommaren och hösten i Hongkong.

Hur har den aktuella politiska situationen påverkat dig och banken?

– ”Precis som för alla andra företag påverkar detta oss. Vissa dagar har det varit svårare att komma till och från jobbet, kollegor är oroliga, och vi har nästan inga besökare. Sedan blir det extra närvarande när protesterna har ägt rum dagligen i Central, ofta precis nedanför vår byggnad. Som chef handlar det bland annat om att säkerställa informationsflödet lokalt och till huvudkontoret, vara tillgänglig för personal, hantera och leda krisberedskapen, erbjuda alternativa transportmedel, flexibla arbetstider eller att jobba hemifrån. Vi måste i alla lägen säkerställa att personalen inte utsätts för någon fara samtidigt som verksamheten måste upprätthållas. Vilka konsekvenser detta får för Hongkongs roll som finanscentrum får framtiden utvisa, i det här läget handlar det mer om att hantera situationen just här och nu.”

Text: Elisabeth Helander Bild: Andrea Björsell