Många är vi som kommit till Hongkong, blivit förälskade i atmosfären och stannat lite längre än det först var tänkt. Det här är ett axplock av alla de böcker som utspelar sig i Hongkong. Hälften är memoarer, de övriga skönlitterära skildringar och den gemensamma nämnaren är att alla är skrivna ur en expats perspektiv.

Bok 1 The Piano TeacherThe Piano Teacher – Janice Y. K. Lee

En skönlitterär bok som utspelar sig under andra världskrigets japanska invasion. Engelsmannen Will skickas till interneringsläger för utlänningar i Stanley. Kärlek och passion blandas med fina beskrivningar av Hongkong anno 1942. Utgiven på svenska med titeln “Skuggor bakom oss”.

 

Bok 2 The World of Suzie WongThe World of Suzie Wong – Richard Mason

Kärlekshistorien mellan brittiske konstnären Robert och kinesiska glädjeflickan Suzie utspelar sig i Wan Chai på 1950-talet. Författaren fick iden till handlingen 1956 när han bodde på Luk Kwok Hotel på Gloucester Road. Boken som utkom 1957 har gett inspiration till en Broadwaymusikal, en film och 2004 en balett. Boken är översatt till svenska med titeln ”Kärlek i Hongkong”.

 

Bok 3 GweiloGweilo:

Memories of a Hong Kong Childhood – Martin Booth

Brittiske Martin Booth kom till Hongkong som sjuåring när hans pappa fick en postering här. Det är tidigt 1950-tal, boken är skriven ur en åttaårings perspektiv och den lille pojken upptäcker de skilda världarna mellan det koloniala livet på Peaken och det kommersiella myllret i Kowloon. Martins fria vardag är långt från dagens överbeskyddade expat-barns liv. Gweilo är den mest sålda expat-skildringen som skrivits om Hongkong.

 

Bok 4 ExpatExpat – Wendy McTavish

Australiska Wendy McTavish har bott och arbetat i Hongkong i över 40 år.

Hon kom hit 1966 precis i tid för Kinas kulturrevolution och 1967 års kravaller där 51 personer dog. Författaren beskriver utvecklingen både kulturellt och politiskt och läsaren slås av hur Hongkong relativt ofta haft oroligheter. Allt blandat med personliga upp-och nedgångar, sett från en expats synvinkel.

 

Bok 5 The Hong Kong LetterThe Hong Kong Letters – Gil Shaddick

Gil Shaddicks farfar besökte Hongkong 1908, och genom sparade brev, drar författaren paralleller till sin egen upplevelse av Hongkong 1968–1970. Den här boken ger inblick i hur livet i Hongkong kunde vara för en 22-årig brittisk sekreterare under slutet av 1960-talet. Dagens läsare känner igen sig i många av miljöerna, men också i hur oroliga tiderna var.

 

Bok 6 A Small Band of MenA small Band of Men: An Englishman’s Adventures in Hong Kong – Les Bird

Det här är en nyutkommen memoar skriven av en före detta sjöpolis i Hongkongs poliskår. Vi får följa befälhavarens liv från ankomsten till det koloniala livet 1976, till hans avsked 1997 i samband med Kinas övertagande. Som sjöpolis var Les Bird placerad på södra Lantau och hans hem var på övervåningen på det som idag är Heritage Hotel.

 

Bok 7 The ExpatriatesThe Expatriates – Janice Y. K. Lee

Ännu en skönlitterär bok av Janice Y. K. Lee som är född i Hongkong men flyttade som 15-åring till USA. Vi får följa tre olika amerikanska kvinnor som lever skilda liv i nutida Hongkong. Deras liv flätas samman av personliga tragedier och svårigheter som ett expat-liv kan föra med sig.

 

Bok 8 Whispering ShadowsWhispering Shadows – 

Jan-Philipp Sendker

Journalisten Paul Leibowitz lever ensam i sitt hus på Lamma. Isoleringen är frivillig, han sörjer sin döde son och vill behålla sina minnen av honom så levande som möjligt. Ur denna tragiska inledning växer en mordhistoria om någon annans son fram, som tar Paul och hans vän inom Hongkongs säkerhetspolis, långt in i Kinas undre värld. En spännande thriller och engagerande kärlekshistoria som finns på svenska under namnet “Viskande skuggor”.

 

 

Text: Katarina Berglund