0M4A9766Graham Street, Shueng Wan

 

Vill du gå på konstutställning helt gratis kan du vandra runt längs gatorna i Hongkong och avnjuta fantastiska målningar på husväggar och murar. Vissa är lätta att hitta, andra lite mer gömda. Under flera år har projektet HK Walls gjort att de ibland trötta gamla väggarna fått nytt liv av unga talangfulla konstnärer.

Många av oss kommer kanske ihåg när klotter- och graffitivågen kom till Sverige. Tunnelbanor förstördes, husväggar kladdades ner. Men ur detta växte även talangfulla konstnärer upp. Graffiti blev en egen konstform som till skillnad från klotter hade en verkshöjd.

Graffiti är del av Street art, eller som vi säger på svenska; gatukonst. Gatukonsten är dock något bredare och kan ta sig uttryck i fler former än målningar på vägg. Rondellhundarna i Sverige är en form av gatukonst liksom virkade värmande omslag runt lyktstolpar eller som på Pedder Street räcken.

0M4A4905Upper Station street , Shueng Wan

 

I Hongkong hittar du massor av gatukonst. Målningarna är ofta väldigt avancerade och håller hög klass. En orsak till att du hittar så pass mycket av detta i Hongkong är organisationen HK Walls. Det är en icke vinstdrivande organisation som främjar gatukonstnärer som vill uttrycka sig i det offentliga rummet. HK Walls kopplar ihop konstnärer med företag och varumärken samt ibland fastighetsägare som ger utrymme för ny konst. Dessutom har svenska Joakim Cimmerbäck under flera år sponsrat Street art artister med färg från sitt företag Eico.

0M4A4894Så ta dig ut på gatorna och leta konst. Extra tätt mellan väggmålningarna är det band annat i Soho, Sham Shui Po och Aberdeen. Eller ta en Street Art Walking Tour (se tips under Blickfånget på sid 27). 

Läs mer om HK Walls; http://www.hkwalls.org

Aberdeen Street , Shueng Wan

 

Text: Lena Löfling Bild: Andrea Björsell