opera1

Lukten av gammalt trä, av insuttna plyschsäten. Det röriga men på något sätt lugnande kaos som låter när orkestern spelar in sina instrument. Sorlet av publiken som sätter sig till rätta och till sist, dirigentens knäppande med sin pinne och allt blir knäpptyst. Jag älskar det. Gillar man genren så finns det faktiskt ett helt ok utbud i Hongkong. Självklart är den kinesiska operan större men du kan även njuta av kända pärlor som Madame Butterfly, La Traviata eller Carmen.

Västerländsk opera i Hongkong

Att besöka Stockholmsoperan med jämna mellanrum är en av de få saker jag faktiskt saknar när jag bor i Hongkong. När jag efter ett halvår upptäckte att det faktiskt finns opera i Hongkong, så blev jag riktigt glad. Det är inte lika stort utbud som hemma och inte lika ofta, men det som spelas håller hög nivå. 

Välkända operor

De västerländska uppsättningarna är oftast producerade av europeiska organisationer. En del av ensemblen är från Italien, Ryssland, Spanien etc och en del är från Hongkong eller Kina. Den extremt duktiga orkestern är i stort sett alltid Hong Kong Philharmonic Orchestra. Uppsättningarna är ofta någon av de mer välkända, som Rigoletto, Don Giovanni, Carmen m fl. Men tack vare att de är just uppsättningar som är på turné så får man vara på hugget då operan bara spelas under en kort tid, oftast bara några dagar.

Känslan i lokalen

Nu tillbaka till min inledning. Den där härliga känslan när man besöker en traditionell gammal operabyggnad som exempelvis Stockholmsoperan. När man klär sig lite extra fint, när man tar ett glas vin och en mazarin i pausen. Den upplevelsen får man klara sig utan. I Hongkong sätts operan upp i Hong Kong Cultural Centre, en bra lokal men ger inte den där lite andaktsfulla känslan. Här dyker gästerna upp i allt från aftonklänning till t-shirt och shorts. Men å andra sidan så är publiken väldigt varierad, fler verkar ha hittat denna klassiska musikstil. Och man kan få sig ett glas i pausen, tror jag. I alla fall ett glas läsk, om man småspringer ner för trapporna, ställer sig i kön och har tur att hinna hysta i sig innan nästa akt börjar.

opera2

Prova på kinesisk opera

Vill du gå ett steg till utanför den kulturella boxen så ska du prova kinesisk opera. Eller rättare sagt här i Hongkong, Kantonesisk Opera. Om du inte ägnat dig åt heltidsstudier i kantonesiska sedan du flyttade hit så kommer du ha svårt att förstå vad de sjunger. Men, ärligt talat, det gör inte så mycket. Historien är inte så komplicerad och hela föreställningen med kostymer och dekor är värt ett besök i sig. Det är dessutom klassat som ett Unesco World Heritage.

Vill du avlägga besök på en av Hongkongs uppsättningar så tar du dig till Xiqu Center i Kowloon, nära MTR Austin. Här kan du även få en guidad tur och lära dig mer om både byggnad och opera.

Fakta Hongkongs Opera

Opera Hong Kong startade 2003. Konstnärlig ledare är Warren Mok, en välkänd kinesisk tenor. Han producerar en del av uppsättningarna samt gör faktiskt gästspel då och då. Hong Kong Jockey Club sponsrar en del av verksamheten, Young Artist Pro- gramme. Under 2020 kommer bland annat Hamlet (i maj) och La Traviata (i oktober) sättas upp. Håll koll på http://www.operahongkong.org

 

Läs mer: www.westkowloon.hk/en

Text: Lena Löfling Bild: Sandra Isaksson