IMG_2804

Ett nytt år och en härlig vår med fantastiska konstutställningar ligger framför oss i Hongkong. Under Hong Kong Arts Month i mars kommer Art Central och Art Basel. I mars månad brukar även Asia Contemporary Art äga rum men i vår är den tyvärr inställd på grund av det rådande oroliga läget. I maj kommer också Affordable Art Fair. Utöver dessa tillfälliga utställningar finns alltid flera konstmuseer, fler än 100 gallerier och fantastisk sk street art på stadens väggar och murar att njuta av året runt.

IMG_8275 high

Art Central

På konstutställningen Art Central hittar du nästa generation av konstnärer tillsammans med några av de mest etablerade gallerierna från hela Asien och andra delar av världen. Art Central är här för sjätte året i rad och liksom tidigare mitt i hjärtat av Hongkongs affärsdistrikt på Central Harbourfront. Art Central är en internationell plattform för samtida konst där gränser tänjs på alla håll och kanter och utställningen är mycket uppskattad av både rutinerade samlare och nya köpare. Du kommer alltså att se konstverk av museumkvalitet med etablerade namn och banbrytande verk av nya konstnärer. Utställningen brukar ha runt 37 000 besökare och fler än 100 gallerier finns representerade. 

När: 18–20 mars 2020

Var: Central Harbourfront Event Space, 9 Lung Wo Road, Central 

Pris: Runt 110-500 HKD

Mat & Dryck: Brukar finnas gott om mat och dryck. Bland annat hamburgare från Beef & Liberty, taco från Brickhouse, smörgåsar från Bread & Beast m.m.

Hemsida: www.artcentralhongkong.com

Art Basel Hong Kong

Den 19 mars 2020 återvänder fantastiska Art Basel till Hongkong för åttonde gången. Art Basel är känt som en av världens högst ansedda och välbesökta konstutställning och är Asiens största konsthändelse med  runt 65 000 besökare. Du hittar konst av många olika slag; målningar, bildkonst, installationer, film, fotografi, skulpturer, digitala konstverk och  sk performance art. Utställningen är sprängfylld med kontraster, högt och lågt, och det finns så mycket att se och så mycket intryck! I år deltar 242 gallerier från olika delar av världen varav hälften kommer från Asien och Stillahavsregionen. Under senare år har det märkts ett större intresse för politisk konst. Detta kan förstås bli extra intressant för årets Art Basel i Hongkong.IMG_2806

Art Basel är en plattform som anordnar utställningar inom modern och samtida konst och har tre huvudsakliga geografiska anknytningar: staden Basel i Schweiz, Miami i USA samt Hongkong. Organisationen grundades 1970 av flera gallerister i Basel och på bara ett par år växte mässan till en stor utställning. Efter 32 år lanserades Art Basel i Miami och tio år senare (2013) så öppnade de också upp dörrarna i Hongkong. De gallerier som får vara med på mässan är noga utvalda av särskilda kommittéer för var och en av städerna som träffas 20 gånger per år.

När: 29–31 mars 2020

Var: Hong Kong Convention and Exhibition Center, 

1 Expo Drive, Wan Chai

Pris: 250– 1 150 HKD

Mat & Dryck: Det brukar finnas ett flertal restauranger som serverar allt från smörgåsar, lätt mat, till sushi och massor med gott att dricka. Om du är en lycklig innehavare av en VIP-biljett kan du smälta alla intryck och släcka törsten i några av de trevliga VIP-champangebarerna. 

Hemsida: http://www.artbasel.com/hong-kong

IMG_2801Asia Contemporary Art Show

Asia Contemporary Art Show grundades av tre galleriägare i Hongkong 2012 och utställningen hålls både på våren och hösten. Som redan nämnts har vårens utställning ställts in på grund av det oroliga läget i Hongkong. Enligt deras hemsida välkomnar de alla besökare tillbaka till höstens utställning. Den populära konstutställningen äger rum på Conrad Hotel i hotellrum på ett antal våningar. Fler än 2000 originalmålningar, skulpturer och fotografier av såväl etablerade som okända konstnärer ställdes ut i höstas.

När: Vårens utställning är inställd. Normalt sett hålls en utställning i mars och oktober.

Var: Conrad Hotel, Pacific Place, Admirality

Pris: 270 HKD vid entrén, rabatterat pris om biljetten köps online.

Mat & Dryck: Några få av utställarna bjuder på lite tilltugg så gå inte dit hungrig.

Hemsida: http://www.asiacontemporaryart.com

IMG_2825Affordable Art

Den första Affordable Art Fair ägde rum i London oktober 1999. Då kom  10000 konstälskare för att se och eventuellt köpa något av de över 1000 målningar, skulpturer, fotografier och tryck som ställdes ut.  Affordable Art Fair får varje år besök av 185000 konstentusiaster på sina utställningar globalt. På utställningarna finns en blandning av lokala, nationella och internationella gallerier som visar ett brett utbud av prisvärda konstverk av etablerade konstnärer och nya förmågor på konstscenen.

Affordable Art Fair arrangerar konstutställningar i tio städer runt om i världen (London, New York, Amsterdam, Hong Kong, Hamburg, Bryssel, Singapore, Milan, Stockholm och Melbourne). Varje utställning är fylld med ett kreativt smörgåsbord av sk performance art, konstdebatter och guidade turer, workshops, barnaktiviteter, levande musik och restauranger och barer. Cirka 485000 konstverk har hittat nya hem sedan starten 1999. Du hittar konstverk till alla priser mellan 1000 och 100 000 HKD, så det finns alltid något som passar ditt hem, smak och budget.

När: 15–17 maj 2020

Var: Hong Kong Convention and Exhibition Center, 1 Expo Drive, Wan Chai.

Pris: 90–300 HKD beroende på besökstid och ålder.

Mat & Dryck: Lavazza Café, Ruinart Bar och Peroni Kitchen brukar finnas på utställningen.

Hemsida: www.affordableartfair.com

Text & Bild: Karin Eckerberg