250px-Noble_House_DVD_cover

Hongkong har varit och är fortfarande en stad som används i filmer och serier från hela världen. Från gamla Bruce Lee rullar till senaste Netflixproduktionen 6 Underground. Vi går igenom några av de filmer där Hongkong som stad spelar en roll på vita duken. 

Staden Hongkong har använts som plats och dramatisk bakgrund i många filmer och TV-serier. Man får en känsla av både miljön och kulturen under 80-talet genom att titta på mini-serien “Nobel House”(1988). Huvudrollen spelades av Pierce Brosnan, som senare spelade James Bond. Manuset bygger på en bok med samma titel, skriven av James Clavell. Under de fyra avsnitten bjuds man på scener från eleganta gamla villor på The Peak, och från de traditionella djonkerna i Aberdeen Harbor, där en egen folkgrupp bodde permanent på den tiden. Man får också lära sig betydelsen av orden tai pan, jos och face. 

inthemoodforloveEn stämningsfull och intressant film att sjunka in i heter på engelska “In the Mood for Love” (2000) och spelas på kantonesiska. Den är regisserad av den erkände Kar-Wai Wong, och har dessutom väldigt vacker musik. Historien utspelar sig på sent 60-tal, då trångboddheten och slumpen gör att två mänskor möts när samtidigt deras respektive äktenskap vacklar. Den kvinnliga huvudrollen, som spelas av Maggie Cheung, ses gå genom smala skumma gränder klädd i extremt feminina och eleganta sidenklänningar. Som sig bör, röks det många cigaretter och all övrig rekvisita är lika tidsenlig. Det finns två olika slut på historien vilket fortfarande, efter 20 år, diskuteras och jämförs på internet. 

gameofdeadDet som Hongkongs filmindustri har gjort sig mest känd för internationellt, är egentligen action-rullarna – särskilt de filmer där hjälten spelas av Bruce Lee. Skådespelaren anses så viktig för kulturlivet och filmkonsten att han har ägnats en fast utställning på Hong Kong Heritage Museum i Sha Tin. Där finns bevarad den fräcka gul- och svarta overallen, från filmen “Game of Death”(1979). Det var Bruce Lees sista film innan han gick bort. Dräkten skulle senare kopieras för Uma Thurmans rollfigur i “Kill Bill”, av Quentin Tarantino. Bruce Lee hade ett avtal med Shaw Brothers, som framgångsrikt hade utvecklat Hongkongs filmindustri sedan 50-talet. De byggde Shaw Studios i Clearwater Bay, vars enorma lokaler numera används för stora fester och konserter, samt TV-inspelningar. När Bruce Lee gick över till Golden Harvest Studio gick det sämre för Shaw Brothers. Filmbolagets ägare, Run Run Shaw hann dock tjäna mycket pengar, som han sedan donerade till en stor universitetsbyggnad, som nu bär hans namn. 

infernalaffairsPolisens försök att hålla triaderna under kontroll är utgångspunkten för den spännande filmen “Infernal Affairs” (2002). Det leder till en dramatisk och brutal jakt på infiltratören och tjallaren. Andy Lau spelar huvudrollen i ett drama som är väl värt att se, och anses som en klassiker inom genren. Det ger också lite inblick i den undre världen som gömmer sig i stadens bekanta miljöer. 

already tomorrow

Vill man titta på en så kallad feel good movie inspelad i Hongkong, så skall man välja “Already Tomorrow in Hong Kong” (2015). Det är ett romantiskt drama som utspelar sig både vid The Escalators, i Lan Kwai Fong och på Tempel Street i Yau Ma Tei. Skådespelarna Jamie Chung och Bryan Greenberg spelar två amerikaner som råkar träffas i Hongkong en kväll när han bor i staden, och hon är där på affärsresa. Det roliga är att de två är gifta med varandra när de spelar in filmen.

 

10yearsMycket mera allvarlig och politiskt känslig är filmen “Ten Years” (2015). Den är uppdelad i flera kortfilmer som på olika sätt talar om förändringen av Hongkongs samhälle under tio år mellan 2015 och 2025. Den beskriver bland annat diskriminering av människor som inte har lärt sig tala mandarin. En annan del ger en dystopisk bild av ett par som arkiverar kvarlämningar efter en tvångsrivning av någons hus. Här blir filmen lite svårsmält, skall det varnas. Filmen vill belysa problemet med det nu hotade kulturarvet, som har levt kvar i Hongkong, och som samtidigt förlorades i Folkrepubliken Kina. 

 

Fakta Hong Kong Film Archive

Hong Kong Film Archive är ett statligt institut som faller under kulturdepartementet och ligger nära Sai Wan Ho längs Island Line. “Film i sig självt, är kulturbärare som ger vittnesbörd till alla förändringar i samhället, bland människor, i traditionerna och till den historiska utvecklingen”, står det på institutets hemsida. Skolor, universitet och välgörenhetsorganisationer har rätt att göra en grupp-bokning till en specifik filmvisning för 11 HKD per person. De har också regelbundna filmvisningar som är öppna för alla. Där finns en stående utställning på första våningen, och går man upp på tredje våningen så kan man botanisera i ett stort bibliotek och även söka tillgång till filmarkivet. Här finns en rik källa för alla som vill förkovra sig inom visuella media.  

Text: Elisabeth Helander Bild: Lena Löfling