På andra sidan jorden från Sverige och elva timmars flygtid från Hongkong. Varför ska man ta sig ända dit, undrar du? Vi blev handlöst förälskade. Efter tre veckor i Nya Zeeland var hela familjen beredd att emigrera. Det var den bästa semestern någonsin, och vi är ganska bortskämda. Det är något magiskt med dessa isolerade öar som på så liten yta har allt.

Djurlivet. När vi bilar den slingrande vägen ett par mil norr om Kaikoura får vår son syn på något i vattnet. Delfiner, tänkte vi och körde ner till stranden. Nej det är orcas, jag har gjort ett arbete om dem i skolan, sa sonen. Döm om vår förvåning när han hade rätt! En pod späckhuggare simmade alldeles nära stranden! Nya Zeeland har ett fantastiskt djurliv och turismen drivs på ett hållbart och etiskt sätt. Valsafari i Kaikoura var en av höjdpunkterna på vår resa. Vi såg flera olika typer av valar, massor av delfiner och t o m albatrosser flygandes högt i skyn. Under resan såg vi även sälar, pingviner, rockor och fler får än vi kunde räkna. 

Naturen. Den är dramatiskt vacker, som om allt är målat i ett extra lager färg. Vi körde många mil på slingrande små vägar, förbi kritvita stränder, dramatiska klippor, knallblå sjöar, böljande ängar, snötäckta berg och genom Mordorliknande tunnlar. Har man inte tid för båda öarna skulle jag alla gånger välja Sydön. Missa inte att ta färja från Wellington till Picton, en kryssning på Milford Sound, det spektakulära landskapet runt Queenstown, en hike i bergen eller ett dopp i en kall fjällsjö. På Nordön rekommenderar vi halvön Coromandel, där man hittar fina stränder och bra snorkling. 

Äventyret. Mina tonårsdöttrar och jag provade skärmflygning (paragliding). Vi hade aldrig gjort något liknande men det var helt fantastiskt. Nya Zeeland är bungyjumpens hemland och ett mecka för adrenalin-junkies. Vi paddlade kajak i Abel Tasman National Park, där vågorna var betydligt högre än vi väntat oss. Vi provade jetboating i Queenstown och klättrade på hängbroar bland Redwoods trädtoppar i Rotorua. Det är sån man blir i Nya Zeeland, lite vild och vacker, vågar prova nya saker.

Vinet. Om man som jag älskar Saint Clairs Sauvignon Blanc, är en lunch bland dess vinrankor rätt oslagbart. Marlborough på Sydöns nordöstra del är Nya Zeelands mest kända vindistrikt. Området står för tre fjärdedelar av landets produktion och har 20 000 hektar vingårdar. Mer än 80% av detta är Sauvignon Blanc, som trivs här tack vare långa soliga dagar, svala nätter och låg nederbörd. Det finns mängder av vingårdar att besöka och viner att provsmaka, inte bara i Marlborough. I Central Otago produceras fantastisk Pinot Noir på världens sydligaste breddgrad. 

Maten. Färskt, smakrikt, närproducerat. Bara att göra sallad, köpa en bit lammkött och slänga på grillen så är middagen klar. Eller kanske stanna vid ett litet hummerstånd längs kusten? Missa inte Blue Kanu i Queenstown, ett strandcafé i Coromandel eller någon av Wellingtons coola restauranger. Ta en gofika med en flat white och en lamington. Enda problemet var att vi åt för mycket. 

Människorna. Överallt möttes vi av stolta, vänliga människor. Många hyr husbil i Nya Zeeland, vi valde att köra bil och hyra hus. Det fungerade jättebra. Nästan alla boenden var i fint skick, ofta hade ägarna lämnat något extra som satte guldkant på vår tillvaro. Wellington är en liten huvudstad med 392 000 invånare, men full av kreativa människor, musik, caféer och små ölbryggerier. Nya Zeeland har kanske världens coolaste premiärminister, Jacinda Ardern. Landet införde för övrigt kvinnlig rösträtt redan 1893 (jämfört med 1921 i Sverige).

Ovan vänster: Grillmiddag förbereds inför utsikten över Queenstown.
Överst höger: Vandring längs en av Nya Zeelands otaliga fjällsjöar.
Mitten: Färsk hummer vid strandkanten.
Vänster: Familjen Ladeborn på kryssning i Milford Sound.
Höger: Bilbo Baggins berömda hus i Hobbiton, the Shire.

Magin. Familjens favoritfilm alla kategorier, Sagan om ringen trilogin, spelades in på Nya Zeeland. Det är Middle-earth. Överallt finns guidade turer, kartor och referenser till denna magiska serie. Vi letade oss fram till Arrowtown, floden där Arwen räddade Frodo undan de svarta ryttarna. Störst är Hobbiton, utanför Matamata på Nordön, där stora delar av serien spelades in. När man väl lyckats boka biljett väntar en otroligt välgjord tur. Man får vandra omkring i the Shire, gå in i hobernas hus och dricka en ale på The Green Dragon. Men magin i Nya Zeeland går långt utöver Sagan om ringen. 

Vad är då problemet?

Jordbävningarna. Kanske det enda negativa med Nya Zeeland. Cirka 14 000 jordbävningar inträffar i landet varje år, varav 150-200 är tillräckligt stora för att kännas. Stora jordbävning- ar inträffade t ex i Christchurch 2016, Kaikoura 2016 och Gisborne 2019. Eld- ringen, den ring av vulkanisk aktivitet som finns runt Stilla Havet, går rakt igenom landet. Inom eldringen finns över 75% av världens aktiva och slock- nade vulkaner. Ungefär 90% av alla jordskalv och 80% av alla större jord- bävningar sker i området.

Som ni ser är matematiken enkel. Sju skäl för och ett emot. Det är bara att boka så snart det är möjligt.

Text & Bild: Eva Ladeborn