Ofta är de mest minnesrika resorna förknippade med möten av fascinerande människor och upptäckandet av nya smakupplevelser.  Vid ett besök på en så kallad bondemarknad blir alla dina sinnen garanterat stimulerade. Packade färggranna grönsaks- och fruktstånd, dofter av nybakat bröd och sorlet av välkomnande röster och musik. Alla pockar de på din uppmärksamhet. Det är något speciellt med att upptäcka nya ingredienser eller färska råvaror direkt upplockade från marken, skogen, havet eller bagarens ugn. Kanske är det en längtan tillbaka till svunna tider. Då var livet inte fullt lika hektiskt som nu och mer tid spenderades på inköp, smakupplevelser och vardagssamtal. De senaste åren har Australien och Nya Zeelands matkultur fullkomligt exploderat. Inspiration från andra länder i kombination med regionens fantastiska produkter har lett till att en ny matentusiastisk kultur spirat upp. 

Vad är en bondemarknad?

En autentisk bondemarknad är ofta definierad som när försäljning, det vill säga direkt kontakt mellan konsumenten och producenten utan några som helst mellanhänder. Marknadsföringen sker direkt av producenterna utan agenters involvering. Leverantörskedjan blir därmed betydligt kortare. Ibland tar sig varorna direkt från gårdsgrinden till marknadsståndet. 

Marknaderna består av en kombination av odlare samt företagare som har bearbetat råvaror, till exempel ost, charkuteri, vin eller olivolja producenter. Traditionellt sett så bör alla produkter ha varit odlade, uppfödda, fångade, bryggda, inlagda, konserverade, bakade, torkade, rökta, eller bearbetade av företagaren eller lokala försäljare. Fokus ska vara på ett rikt utbud av matprodukter, plantor och blommor, men helst inte hantverk, krimskrams eller kläder. Produkterna ska enligt förordningarna vara odlade lokalt (oftast inom en 100 km stor radie). Försäljarna bör dessutom vara direkt involverade i odlingsprocessen eller produktionen, för att uppfylla klassificerings kraven för en registrerad bondemarknad. 

I Australien startades den första bondemarknaden i staten Victoria redan år 1999. Enligt Australian Farmers Markets Association (AFMA) finns det numera 170 registrerade bondemarknader runt om i Australien. Melbourne har på grund av stadens närhet och lättåtkomlighet till jordbruk, betydligt fler marknader till skillnad från andra städer runt om i Australien.  I Nya Zeeland finns det totalt 25 registrerade marknader i Farmers Markets New Zealand (FMNZ) organisationen.

Fördelar för producenterna med dessa marknader är framförallt att de har mer kontroll över sina vinstmarginaler. Dessutom kan de sälja säsongens skörd och inte bara de varor som passar grossisterna bäst. Företagarna får mer rättvisa priser för sitt slitsamma jobb inom produktionen. De lokala kommunerna uppskattar även marknadernas finansiella bidrag till den lokala ekonomin. Statistik från NOFA (Northeast Organic Farming Association) visade att det är en myt att produkterna är dyrare på en marknad, jämfört med priserna i en livsmedelsaffär. I genomsnitt så är de till och med något billigare än i mer traditionella mataffärer. En annan fördel är att produkterna är mer miljövänliga, eftersom varorna inte har transporterats långa sträckor.

Marknaderna bidrar till ett mer färgstarkt samhälle.

Att gå på en bondemarknad är en totalt uppslukande och social upplevelse. Forskning har visat att besökare i genomsnitt har tio gånger mer konversationer på en marknad, jämfört med en mataffär. För konsumenterna så är det naturligtvis utmärkt att få tag på kvalitetsprodukter, men även att få kontakt med personerna bakom varorna. Detta bidrar i sin tur till att folk återkommer. Det är intressant att få reda på mer information om var råvarorna ursprungligen kommer ifrån, produktionsprocessen, samt att bygga upp en relation till individerna bakom produkterna. 

Oceanien är så mycket mer än äventyrsupplevelser, stränder och kultur. De har fantastiska matprodukter som är väl värda att utforska vare sig du är en gourmet eller endast uppskattar god mat och dryck. Fler och fler producenter har insett lönsamheten i att öppna upp restauranger på sina bondgårdar, vin- eller olivodlingar runt om i Australien samt Nya Zeeland. Kanske detta är nästa steg i utvecklingen för konsumenterna att komma ännu närmare produktionen och lära känna vad regionen har att erbjuda på djupet.

Text: Malin Rignéus Bild: Malin Rignéus & Pixabay