En vän till mig, Mikael Gustavsen, bodde under tre år på Tonga med sin familj. En uppväxt olikt andra svenskar kan man säga. Mörka vinterdagar i Sverige byttes ut mot varmt klimat och klart snorkelvänligt vatten i en paradismiljö.

När jag sitter och pratar med Micke som jag ringt via skype och ser hans glada ansikte över hela min datorskärm slår det mig hur fantastiskt det är, idag spelar inte avstånd någon roll, han i Stockholm och jag i Hongkong. Vi kan resa jorden runt utan att ens vara där på plats. 

Men på plats på Tonga kom Micke när han flyttade dit med sin familj som liten.  

Mickes pappa tog med sig hela familjen, fru och två barn till Tonga år 1984, då han bestämt sig för att sluta som sjöman på Rederi Trelleborg/Travemünde för att 

istället bli delägare i ett fiskeri i den polynesiska monarkin. Det var en före detta kollega som tyckte att Mickes pappa skulle komma till Söderhavet och lära tonganerna om sjöfart, och så blev det.

Familjen bodde på huvudön Tongatapu, där två tredjedelar av befolkningen bor.

Micke och hans yngre bror gick på internationell skola i Nukualofa, örikets huvudstad. Här levde Micke ett bekymmerslöst liv och vad han kan minnas så tillbringade han och hans vänner all sin lediga tid med att klättra i kokospalmer och snorkla i det turkosblå havet bland korallreven. 

–Tonganer är otroligt vänliga och här finner gästfriheten inga gränser, säger Micke. 

När han var tillbaka på Tonga inför Millennium firande så var det inte ovanligt att han blev inbjuden på middag hos helt främmande tonganer som han slog sig i slang med. Milslånga guidade turer fick han också på köpet. En vänlig, helt främmande man, gav honom en fantastisk handkarvad trämask som gåva, den hänger nu hemma på väggen i Stockholm.

På Tonga får alla män som fyller 16 år en bit mark att odla på. Tonganska hushåll är mer eller mindre självförsörjande. Du har dina grisar och kycklingar och odlar dina kokosnötter. 

Människorna här tar en dag i sänder och oroar sig inte för framtiden. Pengar spenderas och samlas inte på hög och många verkar inte ha några större framtidsplaner. Något som kändes helt främmande för Micke för tjugo år sedan, då han var där sist.

Självklart måste det ha förändrats, den naturliga befolkningstillväxten är hög, många invånare bor utanför Tonga och har emigrerat till Australien och Nya Zeeland. Det bor ca 100 000 invånare på Tonga idag, ungefär lika många som när Micke flyttade dit 1984.

Om du vill uppleva en äkta söderhavsö så skall du resa till Tonga. Njuta av att vandra på någon av deras otroligt vackra stränder. Äta några kokosnötter och snorkla och utforska de fantastiska korallreven. Här kan du också simma med knölvalar, från slutet av juni till oktober håller de till i havet runt Tonga.

Tonga kallas för the ”Friendly Islands” bland annat på grund av det vänliga mottagandet James Cook fick första gången han kom dit 1773.

Text: Andrea Björsell Bild: Privat (Mikael Gustavsen)