Alexandra Hoegberg | Hongkong, Februari 2014

Hong Kong Fashion Week, som hölls över tre dagar i mitten av januari, gästades för första gången utav svenska modemärken. TEKO, Sveriges Textil och Modeföretag och Svenska Moderådet, i samarbete med Hong Kong Trade Development Council Nordics, hjälpte tio svenska märken som är intresserade av den asiatiska marknaden att synas på mässan, som fungerar som en mötesplats för köpare och utställare.

Märkena som fanns på plats var KRISS, Eton, Stenströms, Oscar Jacobson, Kwintet, Anna Ekre, Stutterheim, Greta, Maxjenny och Wihlja.

Den svenska utställningen på mässan kurerades av Lotta Ahlvar, VD för Svenska Moderådet. Bulletinen kontaktade Lotta, och ställde några frågor om mässan och hennes tankar kring svenskt mode i Hongkong.

Q & A med Lotta Ahlvar

BULLETINEN: Vad betyder det för svenska modeföretag och för Svenska Moderådet att ställa ut på en internationell modemässa som Hong Kong Fashion Week?
LOTTA: Det är en fantastisk chans att få visa upp svenskt mode. Det är bra att synas i Hongkong för designer som på sikt vill in på den kinesiska marknaden.

BULLETINEN: Vad är Svenska Moderådets mål med att främja svenska märkens synlighet i utlandet?
LOTTA: Moderådet är så klart en bra plattform och ”dörröppnare”. Vårt intresse är att det går bra för svenskt mode.

BULLETINEN: Hur har ni blivit mottagna på mässan? Finns det ett stort intresse i Hongkong för svenska modemärken?
LOTTA: Mottagandet är fantastiskt, över förväntan och ja, mycket stort intresse för svenskt mode finns i nischade butiker, vilket är jättekul. Alla vet vad H&M är, men många känner också till många små svenska modemärken här i Hongkong.

BULLETINEN: Från ett internationellt perspektiv, vad skulle du säga är särskiljande för svenskt mode och svensk design?
LOTTA: Svensk mode är ofta bärbart, säljs till bra pris här i Hongkong, och lagom trendigt. Jag tror att fler sportföretag skulle ha intresse av marknaden här!

BULLETINEN: Vad är din egen uppfattning av Hongkongs modescen?
LOTTA: Jag har varit i Hongkong mycket fram till 2003 och har bra koll. Jag gillar själv kvarteren runt Hollywood Roadd mycket, G.O.D är en av mina favoriter. Jag tror att det finns ett gryende intresse för det som är unikt hos Hongkong-kineserna! Fastlandskineser verkar bara gilla lyxen!

BULLETINEN: Finns det några nischbutiker som du kan rekommendera för de som vill köpa svenska märken här?
LOTTA: Butiken Vie, på St Francis Yard (#2 St Francis Yard, Wan Chai). Det är ett måstebesök, med fint urval av skandinaviskt mode.

Vill du veta mer om aktörerna bakom det svenska modet på Hong Kong Fashion Week?
HKTDC Nordics: www.hktdc-nordics.com
TEKO: www.teko.se
Svenska Moderådet: www.svenskamoderadet.se

.

Denna artikel trycktes ursprungligen i Bulletinen, Februari 2013; läs hela numret här. Om du vill kontakta författaren till denna artikel, skriv till oss på redaktionen så vidarebefordrar vi din förfrågan: bulletinenhk@yahoo.com