När man talar om yoga så finns det olika sätt att närma sig begreppet, i denna artikel tar vi fasta på den träningsform, med ursprung i Indien, som blev presenterad för västvärlden under 1900-talet, som det sägs även hämtade inspiration från nordisk gymnastik. 

img_5697854

I Hongkong finns det ett näst intill oändligt utbud av ställen att träna yoga. Vi ger dig tipsen som hjälper dig på vägen att hitta fram till just det som passar dig. Låt 2017 bli ditt yogaår!

Förväntningar och förberedelser
Innan du medverkar på ditt första yogapass kan det vara en god idé att fundera över dina förväntningar. Vad vill du ha ut av att träna yoga? Denna träningsform har många fördelar, men om dina förväntningar skall besvaras så gäller det att veta, i alla fall ana, vad du går till. Erbjudandet av dynamiska och fysiskt ansträngande yogapass är stort i Hongkong, men det finns även de pass som har en mer mental och spirituell prägel. Läs på om de olika yogaformerna innan och gå efter det som du tycker låter lockande – de flesta yogastudior erbjuder också vägledning om du inte helt får grepp om det på egen hand. En sak som kan vara bra att ta reda på i förväg är också hur du bör planera dina måltider runt din yogaträning. Du ska oftast inte ha ätit precis innan ditt pass och vätskeintaget under träningen bör vara begränsat. Rådfråga gärna en instruktör under något av dina första pass. Träningskläder du kan röra dig i och barfota, så är du klar.

Utforskning och tålamod
En vanlig reaktion man får under sina första yogapass kan vara tankar som: “Detta är inte för mig, jag är ju vig som ett kylskåp! Har jag verkligen tid att ligga här? Alltså vad ska detta ge?” Kanske är detta då just för dig. Yoga kompletterar andra träningsformer genom att öka din flexibilitet, släpper på spänningar, reducerar stress, ökar på din grundstyrka och din medvetenhet. Ha tålamod! Prova en annan studio, en annan yogaform, en annan instruktör – be om hjälp om du känner att du behöver justering eller vägledning i en position. Delta i pass (som också är vanligt i Hongkong) med ett mindre antal deltagare så har instruktören mer tid och fokus på att hjälpa till – många erbjuder också privatlektioner. Under tiden som du utforskar yogans alla variabler (om du finner det nödvändigt) så ta reda på om studion du besöker har yogapass som passar ditt schema, vilken prisklass de ligger i, om de erbjuder klippkort eller månadsmedlemskap, har studion en lättillgänglig adress? Priserna i centrala Hongkong ligger på 150-300 HKD per timme. Bor du utanför centrum är det lättare att hitta billigare pass där utan att behöva kompromissa med kvalitén. Några erbjuder också gratis provklasser. Ta dig tid och ha tålamod under denna perioden så är min gissning att du redan efter de första veckorna börjat förstå vad yogaträning kan bidra med för ditt välbefinnande.

Komplettering
Har du funnit en studio, en form och en instruktör du trivs med så lär du dig fort några av grunderna – vilka du sen kan göra hemma. Även här kan du rådfråga din instruktör, 10–20 minuter om dagen kan räcka mer än väl som komplettering till dina pass. Utrustningen har du ju redan i dig själv. Att ha en yogamatta kan dock vara en god idé. Det finns mängder av vägledning och beskrivningar av enkla pass på internet och det går även att hitta filmer med guidade pass och i just den form av yoga du föredrar, till det mängder av litteratur om du vill fördjupa dig ytterligare.

Avslappning
De flesta yogapass avslutas med avslappning, då hela träningen oftast tar 60–90 minuter så är det dock inte många minuter över till det. Några gånger passar inte tillfället för yogaträning men om du ändå har 10-30 minuter över så rekommenderar jag att du lägger dig på ett bekvämt underlag i savasana (en viktig yogaställning, du ligger helt stilla på rygg) och finner fram till en yoga nidra (betyder sömn, det innebär att du behåller ditt medvetande medan kroppen sover) t.ex på http://www.youtube.com och får din avslappning och stressreducering på så sätt istället. Namaste!

Yogastudior som erbjuder gratis provklasser

Text: Linn Larsson
Bild: Anders Bragée