Jaha, då har vi kickat igång 2017! Efter att ha förstört allt som byggdes upp mellan Nyår och Jul, med ett enormt frosseri mellan Jul och Nyår, så är temat för denna Mat- och Dryckeshörna: sallad!!

img_7774Bönsallad, tonfisksallad, grekisk sallad, kycklingsallad, caesarsallad, grönsallad, äggsallad, fruktsallad, mimosasallad, pastasallad, tomatsallad, cobbsallad, potatissallad, tacosallad, waldorfsallad… Ja, kärt barn har många namn, och det blir definitivt lättare att hålla de mer viktfokuserade nyårslöftena om man vet vart man ska gå här i Hongkong för att smälla i sig en sallad som är både nyttig, näringsrik och god, efter springturen eller gymrundan.

Sallad från förr
Samlingsnamnet sallad kommer från de latinska orden ”herba salta”, dvs saltade örter, då man när det hela begav sig helst åt grönsaker med kraftigt saltad dressing. Grönsallad (eng: lettuce) sägs först ha ätits av kungligheter i Persien för över 2,500 år sedan, men betraktades i Europa länge som ogräs, och tillhör underligt nog familjen solrosor. Bill och Bull har dessutom fel i antagandet att isbergssalladen växer på isberg, men däremot rätt att den är associerad med isen. Under äldre dagar transporterades salladshuvudena med tåg, och för att hålla dem nedkylda så öste man högar av is över dem – och således började de kallas för isbergssallad.

Namngivningen
Ett par sallader sägs ha döpts efter sina upphovsmän, även om detta inte är helt vetenskapligt bekräftat. Den italienske kocken Caesar Cardini ska ha skapat den första caesarsalladen i Mexiko 1924, medan cobbsalladen sägs ha ursprungligen kreerats i en restaurang i Hollywood på 1930-talet och namngetts efter ägaren Robert Cobb. Ingredienserna? Jo då, i alla fall för cobbsalladen så är det inga större problem att lägga på minnet: EAT COBB – eggs, avocado, tomato, chicken, onion, bacon, blue cheese… Ja, om man då bortser från grönsalladen som är själva basen!

Sallad i Hongkong
Tillbaka till Hongkong i januari 2017! Ett Big Mac Meal innehåller 1,120 kcal, vilket motsvarar ca. 8.6kg isbergssallad – så ett alternativ är att gå till närmaste Wellcome eller Fusion och helt enkelt köpa mer isbergssallad än man orkar äta, och ändå garanterat tappa
det-goda-livet-kilona. Men, vart ska man bege sig för att hitta den där riktigt goda salladen, som gör att nyårslöftet känns lite mindre smärtsamt att realisera?

Många bra alternativ
manswebbNaivt nog så tänkte jag på USA som de riktigt goda salladernas förlovade land, riktade in kompassen mot Lan Kwai Fong, och hamnade på Hardrock Café. Ett fruktansvärt nybörjarmisstag. En recension skulle bara ta upp onödig plats. Total avskrivning. På väg därifrån så råkade jag trilla in på Hong Kong Brew House – och mitt framför ögonen en: Sunsational Cobb Salad! Veckan gick därefter i såväl misstagens som framgångarnas tecken, med några av de mer positiva överraskningarna här nedan.

Till nästa gång, framåt marsch!
//måns

För den som vill ha ytterligare salladstips här i vår stad:

mt1mt2