tregubbar

SydkoreaKoreakriget utkämpades 1950-1953 mellan Nordkorea och Sydkorea. Konflikten var en del av det kalla krigets mot-sättningar mellan öst och väst, mellan socialism och kapitalism. Kriget slutade oavgjort. Men formellt har kriget aldrig upphört. 1948 delades Koreahalvön längs den 38:e breddgraden och för första gången sen år 668 delades Korea upp i två olika länder; Nordkorea och Sydkorea.

Det kalla kriget spred sig från Europa till Asien.

Den 1 okt 1949 utropar Mao Folkrepubliken Kina vilket markerade slutet av inbördeskriget som härjat sen andra världskriget. Maos kommunister hade segrat och de nationalistiska styrkorna hade flytt till Taiwan.

japankrig

 

Korea liksom Kina hade varit ockuperat av Japan under andra världs-kriget. Kim Il Sung ansåg att han och Nordkoreas kommunistparti var hela Koreas rättmätiga regering.

Kim Il Sung reste till Sovjet och Kina och lyckades få både Stalins och Maos godkän-sovjetgubbenande för anfall mot Sydkorea. Den 25 juni 1950 gick de till attack.

 

 

 

USA reagerade snabbt på anfallet och med stöd i FNs säkerhetsråd röstades det redan den 27 juni för att skicka trupper till Sydkoreas försvar. 16 länder ställde upp med militära styrkor.

Den 19 oktober intogs Pyongyang och i slutet av oktober 1950 stod trupperna vid kinamedaljkinesiska gränsen. Nordkorea höll på att förlora. Kim Il Sung vädjade i desperation till Stalin och Mao att ingripa. Stalin var inte beredd att riskera krig med USA och FN men Mao och den kommunistiska politbyrån ingrep på Nordkoreas sida.

1000kineser

100.000-tals kineser började välla in och tvingade FN-trupperna till reträtt. Någon formell krigsförklaring kom aldrig från Kinas sida eftersom man ville dölja sina avsikter för att undvika att officiellt hamna i krig med USA och FN. Anfallet förklarades bestå av frivilliga som kallats till tjänstgöring i Nordkoreas krigsmakt.

I slutet av 1950 hade kineserna och nordkoreanerna återtagit nordkoreanskt territorium fram till den 38:e breddgraden. Fronten stabiliserades och kriget blevmindre intensivt.

gubbeutanvapen

Ett vapenstillestånd slöts under sommaren 1953.

karta nordsyd

Gränsen vid den 38:e breddgraden är en av världens mest hårdbevakade.

Koreakriget krävde enorma förluster i människoliv, totalt dödades ca 5 miljoner människor under konflikten.

Text: Ingrid Reinli

Bild: Sandra Isaksson