hardd

Det görs en hel del film i Sydkorea. Det stora uppsvinget var under 1950-talet då man gick från en handfull filmer per år till ett hundratal. En av de mest populära film-erna under den tiden var Chunhyang-jeon. Hela 10 procent av Sydkoreas befolkning såg filmen på bio. Sedan dess har filmindustrin varit stark i landet. Under 1960-talet kvoterades den internationella filmen och den inhemska industrin växte ytterligare.

Även om kvotan sänkts under de senare decennierna så är den inhemska filmen fortfarande väldigt populär. Den romantiska komedin My Sassy Girl sågs av fler koreaner än The Lord of the Rings och Harry Potter. Man har även sålt en del manus till Hollywood som gjort remakes av bland annat Oldboy och Il Mare (fick titeln The Lake House i USA). Koreansk film har även varit en succe på olika filmfestivaler. Stockholm filmfestival brukar ha ett gäng koreanska filmer på repertoaren, bland annat A Hard day som recenseras nedan. Här i Hong Kong kan du se en hel del koreansk film på Netflix.

Oldboy (2003)MV5BMTI3NTQyMzU5M15BMl5BanBnXkFtZTcwMTM2MjgyMQ@@._V1_

Regisserad av: Chan-wook Park

En riktigt koreansk klassiker. Old Boy är den andra (och bästa) fristående delen av The Vengeance Trilogy. En man blir inlåst i ett fönsterlöst rum i 15 år av okända skäl. När han efter 15 år blir utsläppt försöker han hitta vem som kidnappat honom och han dras in i ett nät av komplikationer och gåtor. En mycket bra film och en väl-skriven historia.

Betyg: BBBBB

The Host (2006)

Regisserad av: Joon Ho Bong

Klassisk asiatisk monster-Sci-Fi-katastrof-film. Handlingen utspelar sig i Seoul. En lite brokig familj står i centrum när ett odjur (alltså ett jättestort odjur, får Loch Ness att se ut som en liten daggmask) dyker upp i stadens flod. Dottern i familjen rycks ner i djupet och familjen, efter först ha stått lite handfallen, inser senare att hon lever och ger sig ut på ett räddningsuppdrag. Man måste nog gilla den här sorterns film för att ta sig igenom The Host. Men den har sina ögonblick, dessutom är odjuret inte helt dåligt gjort. Gillar du katastroffilm och    monster så är det filmen för dig.

Betyg: BB+

 

A hard Day (2014)

Regisserad av: Kim Seong-hoon

En förvecklingsthriller i genren svart humor. Kriminalaren Gun-Su hamnar i trubbel efter att av misstag kört ihjäl en man på väg från sin mors begravning. Lite panik-artat lägger han liket i bakluckan på bilen och kör vidare. Förvecklingar efter det är bara förnamnet. Även om filmen är relativt förutsägbar så sugs man ändå in i hand-lingen och man känner verkligen med huvudpersonen. Välspelat och bra foto. Film-en visades på Stockholms filmfestival 2014.

Betyg: BBB+

The man from Nowhere (2010)MV5BMDhjZjc2M2YtZGYxZi00Yjc0LWFjMjktNzQ3OGIxOTc2YjY3XkEyXkFqcGdeQXVyMjgyNjk3MzE@._V1_SY1000_CR0,0,698,1000_AL_

Regisserad av: Jeong-beom Lee

En film som för tankarna till LucBessons klassiska Leon. En lågmäld man dras in i en härva av knark, människohandel och våld när hans granne, en ensam mamma, med liten (ursöt) dotter hamnar i trubbel. En klassisk action/triller-historia, aningen juvenil handling, eller rättare sagt en story som jäm-fört med amerikanska och brittiska filmer känns lite gammal. Men precis som vår omvärld gillar vår Scandinavian noir så får man här ett stycke koreansk noir. Värd att se. Filmen finns i NowTV:s OnDemand utbud.

Betyg: BBB

Under the Sun (2015)MV5BNzYyODQyODAyOV5BMl5BanBnXkFtZTgwMzc4MzczOTE@._V1_SY1000_SX668_AL_

Regisserad av Vitaly Manskky

En dokumentär om Nordkorea. Under ett år följer vi en familj när deras dotter Zin-mi förbereder sig för att gå med i Korean Children ́s Union. Regissören fick, efter flera års försök, tillstånd att filma i Nordkorea genom att lova att han skulle göra en propagandafilm till Nordkoreas fördel. Och det är delvis det vi ser också. Men filmarna låter kameran gå både innan och efter de välpreparerade scenarna görs. Detta gör filmen till en mycket intressant betraktelse av den Nordkoreanska propagandan, och delvis livet i huvudstaden. Långa tagningar där vi får se hur Nordkoreansk personal instruerar de med-verkande att skratta mer, le mer, berätta hur god maten är o s v. Inte direkt vad som det ryska filmteamet fick tillstånd till. Men det blir en riktigt bra dokumentär. Man visade en film för Nordkoreanska staten där alla för- och eftertagningar var borttagna, sen klippta man om hela filmen när man väl var klar. Se den! Den finns på Netflix.

Betyg: BBBB

Fler koranska filmer som du kan se på Netflix:

The Presidents barber

My 11th mother

Running Turtle

Text: Lena Löfling