Första gången jag kom tillbaka till Sydkorea var 2001. Vi svävade in över kobbar och skär, omringade av svart hav och snöklädda berg. Det var nyårsdagen och det var jättekallt. Det var som att flyga rätt in i en svartvit film. Alla var klädda i svart eller beige trenchcoat med rutig Burberry halsduk. Mina första bilder av Sydkorea går i gråskalor. 

0M4A3994

Väl inne i Seoul drogs jag in i ett myller av människor, hypermoderna, hetlevrade, yviga och högljudda. Fysiska, mycket viftande händer och pustande för att förstärka själva andemeningen. Inte konstigt att sydkoreaner kallas för Asiens italienare! Det tog inte lång tid för mig att förstå att Sydkorea är allt annat än grått och tråkigt. Här finns en uråldrig, fantastisk kultur med gamla traditioner. Andlighet, futuristiska byggnader, vackra kejsarpalats, miljonstäder, snabbtåg, vacker natur och inte minst stora matupplevelser.

Kulturen präglad av ideologin

Konfucianismen växte sig stark och tog mark på 1400-talet i Korea. Den blev senare en statsideologi och har medverkat till att bevara Sydkorea som ett hierarkiskt och patriarkaliskt samhälle. Konfucianismen påverkar fortfarande den koreanska kvinnans roll både i samhället och i hemmet. Som mor har man i princip lägre status än sin yngsta son. Som kvinna uppvuxen i Sverige, var det med blandade känslor jag förstod hur livet kan se ut för sydkoreanska kvinnor idag.


_99B1496

Inte lätt att vara kvinna

Jag upptäckte också att i Sydkorea bör du vara gift innan du fyllt 27 år. Som gift står kvinnan oftast för allt hushållsarbete, här existerar ingen jämlikhet i hemmet så som vi känner till den.

Blir du gravid och inte är gift så ses det inte med blida ögon. Abort är inte tillåten i Sydkorea. Det måste vara frustrerande att inte ens får bestämma över sin egen kropp. Många oönskade graviditeter leder därför till att unga mödrar väljer att adoptera bort sina barn. Ungefär som det var i Sverige och de flesta andra länder förr i tiden.

Kunskap är livsviktigt

Kunskap betyder allt i Sydkorea. Livet anses vara ett livslångt lärande. Sydkoreaner lägger ner många timmar varje dag på studier och skolorna är kända för att vara några av de hårdaste i världen. Lärare är högt aktade. Utbildning värderas högt, som en väg mot status, pengar och framgång.

 

couples tshi Första kärleken

Din första kärlek ”Your first Love” spelar en stor roll i Sydkorea. Den är ofta väldigt romantiserad i litteratur, film och i sydkoreanska tv dramer som är enormt populära över hela Asien. Som ungt par bär du ofta något likadant som din partner, här pratar vi om ”Couples” -ringar, -T-shirts, -skor, -jackor m m – en trend som har spridits även till väst.

Vänskap

Dina bästa vänner skaffar du dig under skoltiden, det är en vänskap som oftast håller livet ut. Sydkoreaner umgås gärna flera tillsammans, något som jag hade väldigt svårt för när jag först kom till Sydkorea. Helst ville jag strosa omkring själv. Men Nej. Sydkoreaner går tillsammans och i grupp.

_99B9368-Exposure

Av Andrea Björsell som i sitt första möte med sydkoreaner i Sverige var med Adopterade koreaners förening (AKF) i karaokerummet på restaurang Nam Kang i Stockholm. ”Jag skulle dit på ett informationsmöte om en kommande återresa till Sydkorea för adopterade. Jag kommer dit med andan i halsen och precis när mötet börjar kliver jag in i ett fullsatt rum med adopterade koreaner. Min första tanke var –Åh Herre Gud, är jag den enda svensken här? Vilket tydligen alla de andra också tänkte”

 

Text & Bild: Andrea Björsell