tequila illEfter ett väldigt starkt fokus på ”mat” under Bulletinens närtidshistoria känner redaktionen att det nu är dags att balansera ekvationen lite och fokusera på ”dryck”. Så vänner – låt oss ta ut segern för världsfred i förskott, och fira det kommande historiska toppmötet mellan President Donald och Chairman of the Workers’ Party of Korea Kim, i Singapore, med ädla drycker! 

Vi köpte 14 flaskor

Ett gäng svenska huliganer har faktiskt redan gjort detta genom ett rejält nattsudd på Robinson Road som gick i tequilans tecken. Inte mindre än 14 flaskor tequila hade införskaffats. Nu tänker du kanske: tequila, nej, fy faan! Gamla suddiga minnen från gymnasiet, lumpen och universitet väcks plötsligt till liv, där blandningen tequila, salt och citron utan undantag resulterade i totalt förstörda lördagar, söndagar och vilken annan dagen-efter-dag som helst. Men, tequila-konsekvenserna är en sanning med modifikation, det behöver inte alls resultera i en sådan miserabel situation. Vi ska nu på ett lite mer sofistikerat sätt ge oss på tequilan! Så häng med här, och börja sedan uppskatta tequila så som mexikanerna brukar dricka den, dvs rent upp och ner utan annan kuriosa runtomkring.

Lite historia

Tequila har en lång och rik historia i sitt ursprungsland Mexiko, och började framställas någon gång på 1500-talet, ungefär samtidigt som de första spanjorerna kom dit. Namnet kommer från att den började produceras just i området runt dagens stad Tequila, i den västra delstaten Jalisco. 

Lite som champagne

Precis som med champagne så är tequila hårt ursprungsreglerat och får således enbart kallas för tequila när det producerats i Jalisco och vissa specifika områden i omkringliggande delstater. Tequila måste även vara framställt av minst 51% blå agave (ofta felaktigt kallat för en kaktus), och det är här huvudvärken i vår ungdoms dagar börjar utkristalliseras. Det finns nämligen två typer av tequila:

• Dålig ”Mixtos” tequila: baserad på minst 51% blå agave, men med resterande socker för fermenteringen från vanligtvis sockerrör

• Bra ”100% Agave” tequila: producerad med enbart 100% blå agave

 

“En kaja som är full”, sa Bill.

”En fyllekaja”, sa Bull.

 

Den billiga Tequilan

Mixtos är det du får när du går in på en genomsnittlig bar med polarna och beställer ”tequila”, eller lägger beslag på en 1-liters flaska för 120  HKD i flygplatsens tax-free affär. Fram kommer då ungdomens shotglas, saltet och citronen. Denna tequila innehåller ofta mängder av smaktillsatser och annat för att försöka göra den mindre odrickbar. Spelar ingen roll om man beställer in den i marknadsföringsavseende dyrare ”Gold”, då det bara är färgämnen som tillsatts som förvärrar huvudvärken dagen efter.

Den riktiga tequilan

100% Agave tequila är däremot strängt reglerad, inga tillsatser får tillföras, och den mörkare färgen och mer balanserade smaken som man hittar hos ”Reposado-” och ”Añejo-”varianterna kommer uteslutande från en framställningsprocess väldigt lik den hos whisky och cognac. Det är därför mexikanerna ofta sippar tequila ur lite större glas, och det är därför vi nu en gång för alla bryter med vår tidigare tequila-historia.

Så görs tequilan

Så låt oss ta ett steg tillbaka – vad gör 100% Agave tequila till ett bra substitut för såväl whisky som cognac (eller grappa!) för att avsluta en ståndsmässig middag? Den blå agave-växten tar ca. åtta år att växa till sig och måste skördas under en kort tidsperiod när den är perfekt mogen för att ha rätt halt stärkelse för en lyckad fermentering. Precis som för druvorna till cognac så är det en expertis som gått i arv under många generationer hur man vårdar och skördar plantan, vilket de s.k. ”jimadores” gör. Efter att bladen skurits bort så använder man själva kärnstammen, ”piña”, vilken värms upp i stora ugnar för att bryta ned de mer komplexa kolhydraterna till enklare fruktos, efter vilket den pressas. 

Fermentering och destillering

Agave-juicen fermenteras sedan under ett antal dagar (upp till en vecka), vilket resulterar i en mäsk med låg alkoholhalt (ca. 6–9%). Därefter är det dags för själva destilleringen för att få upp alkoholstyrkan och kristallisera själva tequilan. Enligt reglerna måste två destillationer genomföras för att man ska få kalla det just tequila (även om en del producenter verkar göra fler destilleringar, precis som vissa vodka-tillverkare).

Färdig dryck

Den färdigdestillerade drycken kallas för ”silver” eller ”blanco” tequila, och kan tappas upp på flaska under någon av dessa benämningar. En stor del av 100% Agave tequila lagras dock på ekfat under kortare (reposado) eller längre (añejo) tid, och får därigenom en mörkare färg. Smaken på lagrad tequila kan skilja sig markant åt både som ett resultat av själva lagringstiden, men även beroende på vilken sorts ekfat den lagrats på.

”Att sudda på natten”, sa Bill.

”Nattsudd”, sa Bull.

Många bättre producenter använder precis som vissa whisky-tillverkare redan använda fat, i vilka tidigare lagrats t.ex. vin eller whisky. Det sägs att tidigare Jack Daniels-fat således fungerar alldeles utmärkt som alternativ hårdvaluta i Mexiko! Dessutom bränner vissa tillverkare en del av faten för att ge tequilan en svagt rökig smak (ser ni likheten med whisky? där vissa destillerier på speciellt Islay använder torv för att röka kornet). Tabellen här bredvid ger en överblick av de olika klassificeringarna av 100% Agave tequila.

Håll koll på Agave-procenten

Så, om ni nu ger tequilan en andra chans i livet så är förhållningsreglerna super-enkla: köp enbart de flaskor som det uttryckligen står 100% Agave på, och om ni vill ha något med lite mer karaktär så sikta in er på reposado eller añejo! Era gäster kommer bli positivt förvånade.

Så vad hände med nattsuddet?

Vi går rakt på sak! Vinnaren var enligt en återigen enhällig jury Jose Cuervo Reserva de la Familia, Extra Añejo. På andra och tredje plats: Casamigos Reposado och Patron Añejo. Alla provade sorter, inklusive blancos och reposados fick dock betyget ”väl godkänt”. Om man nu inte passerar flygplatsen varje dag, där både märkena Patron och 1800 brukar finnas tillgängliga, så är ett tips att bege sig till Hong Kong Liquor Store på 91 High Street (Sai Ying Pun). De har ett utmärkt sortiment i alla olika prisklasser.

 

tequila huvud 2

Typ Lagringstid Typ av lagringsfat Nyans
Blanco / silver Ingen, eller mindre än 2 månader Ståltankar eller neutral ek Genomskinligt klar
Reposado Minst 2 månader, men mindre än ett år Ekfat upp till max 20,000 liter Rosé till ljusgul
Añejo Minst 1 år, men mindre än 3 år Ekfat som rymmer max 600 liter, även om de flesta lagras på ex-bourbon ca. 200 liter fat Mörkgul till mellanbrun
Extra añejo Minst 3 år, finns ingen övre gräns Ekfat som rymmer max 600 liter Mellanbrun till mörkbrun

Till nästa gång, framåt marsch!

//måns