Ett bra sätt att prova på den lokala maten är att ta en food tour. Det gäller i de flesta länder och brukar vara ett populärt inslag på alla typer av resor. Vi ville pröva på riktigt kinesisk och traditionell matkultur och valde en guide via withlocals.se

Vi möts av vår guide utanför Sheung Wan MTR och hans uppdrag är att ge oss ett smakprov på den lite mer traditionella matkulturen i Hongkong. Först tar han oss med på frukost till Victoria Harbour Restaurant. Han får fria händer och beställer in kalla kycklingfötter och krispigt fiskskinn. Vi gnager på våra kalla, dallriga kycklingfötter i den bullriga restaurangen där vi är de enda västerlänningarna. Smaken på lagen (ingefära, koriander, chili, vinäger) som fötterna kokats i är god! Men konsistensen, så… dallrig. ”Det känns som jag äter mina barns fingrar”, säger Ebba. Vi andra håller med, men vill man, som vi alla vill, ha fin hy – är det bara att knapra på. ”Kycklingfötter är rika på kollagen”, informerar servitrisen. Fiskskinn är ju också nyttigt, men dessa ”smakar som gamla ostbågar som någon glömt kvar i sommarstugan över vintern”, säger Lena. Det har hon helt rätt i. 

Ormsoppa för hälsans skull0M4A7273

Nästa stop är Ser Wong Fun på Cochrane Street där det serveras ormsoppa. Fortfarande mätta efter våra kycklingfötter beställer vi in en skål att dela. Soppan är inte otäck! För att prata med kocken måste vi gå genom HK’s turistbyrå och ansöka om en officiell visit och så långt har varken vi eller guiden tänkt. Vi nöjer med oss att prata med ägarinnans dotter.

– Ormsoppa håller en varm om vintern, balanserar ens yin och yang och är bra för hyn. Många kända fotomodeller och skådespelare kommer hit och äter soppa för sin hy. Själv gör jag aldrig ansiktsbehandlingar, jag bara äter ormsoppa, förklarar hon och stryker sig över sitt friska rynkfria ansikte. Vi hanterar inte levande ormar i vår restaurang. Vi köper dem dagligen döda, men färska, från Schenzhen. 

Stinkande tofu

Besvikna över att inte ha fått se köket och prata med kocken fortsätter vi i vår jakt på en traditionell ormrestaurang. Vi lämnar Central och guiden passar på att ta sig en liten tupplur på tunnelbanan. Strax utvilad igen guidar han oss genom Mong Kok. Innan vi ens ser gatuståndet vet vi att vi är nära, lukten går inte att ta miste på. Här finns diverse olika inälvor och organ på pinne, men det vi vill pröva är stinky tofu. Stinky tofu smakar bättre än den luktar, särskilt med het plommonsås som rekommenderas av en trevlig tofumumsande Hongkongtant. Tofun är fermenterad i en lag av mjölk, grönsaker, kött och torkade räkor tillsammans med kryddor. Den påminner om fluffig omelett i konsistensen och smakar salt och fiskigt. Jakten på ormrestaurang fortsätter.

dsc_2368

Levande ormar

Vi kommer till Sham Shui Poe och anländer till Shia Wong Hip. Här! Äntligen. Det är detta vi väntat på hela dagen. På den här restaurangen, lite större än ett hål i väggen, har de fortfarande de traditionella ormlådorna i trä. De fyra borden är fulla av lunchgäster men det finns ett bord kvar till oss, inne i köket. Tätt intill de fyllda ormlådorna… Med ryggarna pressade tätt mot ormarna beställer vi spicy fried snake in spices, snake soup (den här är mycket godare än den jättedyra inne i Central), snake wine (bitter) och chicken wine (aromatisk som snaps).

Riktigt långkok

I det här haket serveras mellan 500 och 1000 skålar med ormsoppa var dag. Folk över hela Hongkong reser regelbundet till just den här restaurangen. Ägarinnan Chau förbereder soppan på kvällen och låter den koka över natten. I vart kok ingår 30 ormar av upp till fem olika arter, ofta fler giftiga sorter inklusive kobra, bandad krait, kopparhuvud racer, råttsnok, indokinesisk snok och multibanded krait. Orm smakar inte så mycket och måste smaksättas med kryddor och annat kött som grisben, höna, skinka, svamp, ingefära, citronblad och mandarinskal.

Herr kobra tittar fram0M4A7322

Chau öppnar en trälåda och tar ut en stor svart kobra för att visa oss. När den gör ett utfall mot henne kippar vi alla efter andan. Guiden förklarar att tänderna är utdragna så den är inte längre giftig. Utan ett leende öppnar Chau en annan lucka och ut kikar en lite mindre kobra. Efter några minuter stänger hon luckan med en smäll och hakar i haspen. Vår mat serveras och just när vi tror att vi kan slappna av och börja äta kommer Chau tillbaka med en tjock pytonorm och ett leende på läpparna. Hon släpper ner ormen på bordet så att soppan skvätter över. Vi sitter väldigt stilla. Det är levande ormar bakom oss och framför oss, döda ormar i glasflaskor i rader uppåt vägarna och tillagade ormar på faten framför oss. Upplevelsen är overklig men onekligen också spännande. Till slut försvinner pytonormen och vi kan pusta ut och försöka äta vår mat. Vi tar var sin snaps för att stilla nerverna och sedan var sin till. ”Du kan låta flaskan stå kvar på bordet”, säger vi till servitören.

Alla delar används

Shia Wong Hip tar emot ormleveranser från Kina, Indonesien och Malaysia två gånger i veckan. De förser också andra restauranger och hotell med ormkött som de förberett. Chau tar tillvara på alla delar av ormen och säljer skinnet som hon får över. 

Färre och färre restauranger

Ormrestauranger i Hongkong kallas ofta se wong (蛇王), bokstavligen ‘Snake King’. Vissa restauranger hanterar sina egna ormar för färskhet medan andra föredrar att köpa in fruset eller redan förberett kött. De traditionella ormrestaurangerna med gamla anor i Hongkong som fortfarande har levande ormar i trälådor i restaurangen finns där för kunder som har en speciell förfrågan om en viss orm för en viss åkomma eller om någon vill ha färskt ormblod och gallblåsa. Gallblåsa sägs öka viriliteten och vara bra mot hosta enligt kinesisk medicin. Ormrestaurangerna är på nergång i Hongkong och numera finns bara ett tiotal kvar. Mindre efterfrågan, höga mat- och hyrespriser är orsakerna samt att det är svårt att motivera unga att hantera ormar. 

Hur etiskt är det 

att äta orm?0M4A7352

Ormsoppa anses vara en Kantonesisk delikatess sedan 2000 år tillbaka. I traditionell kinesisk medicin är orm ett hälsotillskott; en värmande ingrediens för kroppen när det är kallt ute, bra för blodcirkulationen och till och med artrit.

The Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA) är emot uppfödande av orm och alla andra vilda djur, för att välbefinnandet och den etiska hanteringen av djur i fångenskap inte alltid kan garanteras. De säger att vissa ormar kan ha plockats olagligt i naturen eller importerats olagligt, att transporten kan vara för varm, lång och oventilerad. Det förekommer att ormar hanteras för mycket eller hålls i trånga utrymmen längre tid än vad som anses vara i djurets bästa intresse och av dessa anledningar är de kategoriskt emot ätande av orm.

Det finns, som inom all köttindustri, oetisk och olaglig hantering av orm. Naturligtvis ska man inte äta utrotningshotade ormar eller orm som flåtts levande, men om man litar på att ormrestaurangen köper odlade ormar som dödats och hanterats så humant som möjligt – ser jag ingen anledning till att inte äta orm. Vi lever i en kultur där det är tradition och anses vara en naturmedicin.

 

Text: Sandra Isaksson Bild: Sandra Isaksson och Andrea Björsell