Det här med lunchlådor kan vara ett trist, stressigt och tidskrävande moment för många. Det brukade jag också tycka, men numera är jag barnsligt förtjust i att göra lunchlådor! Sedan barnen var 1 år gamla har jag gjort lunchlådor till min numera 15, 10 och 8-åring varendaste dagis- och skoldag. Det är 6200 lunchlådor det! 

Lunchlådorna har utvecklats och förändrats efter ålder och land. Barnen är relativt äventyrliga ätare och här i Hongkong är det mycket mer ris och exotiska frukter i lådan. Under de kallare månaderna får de soppor och grytor i mattermos.

Sunda lådor 

I lådan finns alltid något tillagat, någon frukt och både råa och kokta grönsaker. Chips, kakor eller godis får aldrig hälsa på i lådan. Inte heller något halv- eller helfabrikat förutom sjögräsark, ost, bröd och eventuell charkuteriprodukt. Det kan vara så att jag är lite besatt av att göra sunda lunchlådor… Det är inte ovanligt att se mig panera fisk eller stycka en kyckling på morgonrasten. Det blir en paus från jobbet framför datorn en stund och för mig är det väl investerad tid.

Plastfria lådor

Vi har gått över till plastfria lunchlådor och vattenflaskor, använder termosar till att hålla mat både kall och varm och när det är som varmast använder vi kylklampar. KleanKanteens vattenflaska och termos samt GreenBox metallåda är märken vi använder och kan rekommendera. 

Planeringen är A och O

Hur kan man älska att göra lunchlådor, undrar ni? Hemligheten ligger i planeringen. Att planera är inte ett koncept som ligger mig särskilt varmt om hjärtat, men är i det här fallet ett måste. Jag baserar lunchlådorna efter vad det finns för rester och redan förberedda saker i kylen och försöker att alltid laga för mycket mat så att det finns över till lunchlådorna. Om man bara tänker till och organiserar sig lite – hinner man med. Kommer man in i en bra rutin, är det inga konstigheter med lunchen. 

Guld att ha rester

Ett måste är att alltid ha frukt och grönt hemma och alltid försöka ha färdigkokta kolhydrater och grönsaker; kokt pasta, quinoa, ris och rostade eller kokta grönsaker som man kan blanda upp till en sallad, eller värma på. Alltid ha överblivet eller förberett protein; rester av kött, kokta bönor eller fisk, det behövs inte mycket! Att alltid ha någon form av wrap, nori sheets, rispapper eller kålblad som man kan göra rullar av. Och sist men inte minst, det här är viktigt – hemmagjorda röror. Dessa röror fungerar som smaksättare, smör, dressing, såser och utan dessa blir maten hejdundrandes tråkig. Hummus, guacamole, salsa, tzatziki, babaghanoush, fetaostcreme, pesto, kimchimajonäs, örtsås, chilisås, salsa, harissa, chermoula… Har jag glömt något? Och med det sagt, här kommer mina tio lunchlådetips för tomma lådor och mätta barn!

Mina ungars tio lunchlådefavoriter

Amerika

Wrap/rullar är bra lunchmat som kan varieras i det oändliga. Dessa wraps kan fyllas med ris, quinoa, grönsaker, sallad, kött, ost och röror till allas tycke och smak. Variera tortilla wraps med nori (sjögräs) wraps, salladswraps och rispapperwraps. 

Mexico

Kyckling- eller biffspett marinerade i vitlök och chili med tortilla chips, guacamole, salsa, lime och finriven rödkål. Variera med quesadillas.

Grekland

Köttbullar, kofte eller pannbiffar med pitabröd, tzatziki och salladsblad. Råa grönsaker, och hummus. Sidosallad med vattenmelon och fetaostsallad. 

Japan

Sushi. Alternera med fisk, räkor och kyckling eller svamp, aubergine, avocado, gurka… Onigiri, risbollar, smaksatta med soya och risvinsvinäger.

Världen

Olika sallader. 15-åringens absoluta favorit. Quinoasalad med rostade grönsaker och fetaostcreme. Kycklingklubba. Tomat- och olivsallad med lök. Bönsallad, sparris, grönkål, blomkål, inlagd lök.  Tonfisksallad med kokt ägg, cous cous och kimchimajonäs. Alternera med kall nudelsallad med papaya eller mango, soya, honung och limedressing toppat med kött eller fiskrester. Tomat och mozarellasallad, potatissallad, tabbouleh.

England

Hemmagjorda laxfiskpinnar med pankobrödsmulor. Kall pestopotatis och coleslaw. Kokt broccoli, spenat eller stekta gröna bönor. Alternera laxen med kycklingfilé till hemmagjorda chicken nuggets. 

Sverige

En ordentlig macka!  Vegmacka med avocado, hummus (eller annan röra) och rivna morötter, böngroddar, tomat och salladsblad. Alternera med ost, skinka och ägg, tonfisksröra, BLT eller en kyckling-, örtpesto- och mozzarellavariant. 

Italien

Pasta med en färsk pesto eller tomatsås. Kall pastasallad eller ravioli. Rester av spaghetti och köttfärssås eller lasagne. Alternera mellan fullkorn-, dinkel- och bönpasta. Testa vegetarisk lasagne!

Vietnam

Rispappersrullar med grönsaker, nudlar, örter, sallad, räkor och dipsås. Alternera med vårrullar eller dumplings. 

Thailand

Pad Thai eller stekt ris med mycket grönsaker. Kycklingspett med jordnötssås. 

 

Text: Sandra Isaksson Bild: Sandra Isaksson