oligopol__new (kopia)Har du någonsin reagerat över att maten du köper i Hongkong är dyr? Funderat över hur mycket du egentligen är beredd att betala för yoghurt, smör, ost, bra kött eller gott bröd? Tänkt på att vissa varor verkar kosta exakt lika mycket i olika affärer? Då är du i gott sällskap. Hongkong styrs nämligen av ett oligopol, en marknadsform som uppstår när det bara finns ett fåtal säljare. Många expats väljer dessutom att köpa importerade varor, vilket ofta innebär ökade kostnader. 

En handfull familjer kontrollerar bl a Hongkongs fastighetsmarknad, detaljhandel, samhällsservice, matvaruhandel och tjänster. ”Världens friaste” marknad är alltså inte så fri i praktiken. Nuvarande struktur har lyckats förhindra eller t o m manövrera ut andra företag från att etablera sig. Den franska matjätten Carrefour försökte t ex etablera sig i Hongkong under ett par år. När de till sist fick stänga skyllde de på restriktiva stadsutvecklings-lagar, intensiv konkurrens och för få detaljhandelsplatser.

Det finns avtal

Många menar att konsumenterna skulle gynnas av en mer öppen konkurrens. Enligt världshandelsorganisationen WTOs avtal GATS (General Agreement on Trade in Services), som Hongkong är en del av, har man för sektorer som lyder under GATS skyldighet att se till att ”tillträdesrätten inte hindras av konkurrensbegränsande rutiner hos etablerade företag”. Hongkong har sedan 2015 en myndighet för konkurrensfrågor. Den har dock i praktiken ännu inte påverkat särskilt mycket. 

Vilka är de stora ägarna bakom Hongkongs mataffärer?

Dairy Farm är ett Hongkong-baserat detaljhandelsbolag registrerat i Bermuda. Företaget är en stor pan-asiatisk återförsäljare för bearbetning och grossist av livsmedels- och personliga hygienartiklar i Stillahavsområdet och Kina. En medlem av Jardine Matheson-koncernen. Jardine Strategic, ett börsnoterat holdingbolag, äger 78 procent av Dairy Farm. Det är noterat på Londonbörsen, med sekundära noteringar på börsen i Singapore och Bermuda. Företagets huvudkontor ligger i Quarry Bay.

Keswick familjen är en affärsdynasti av skotskt ursprung associerat med Fjärran Östern och i synnerhet Jardine Matheson. Dynastiens grundare Hon. William Keswick (1834-1912) anlände till Kina och Hongkong 1855, den första av fem generationer av familjen Keswick att vara associerad med Jardines. Han var managing partner (Tai-pan) 1874-1886. Som Tai-pans av Jardine Matheson & Co har familjen Keswick någon gång varit nära förknippad med ägandet eller förvaltningen av Hongkong and Shanghai Banking Corporation, Indo-China Steam Navigation Company Ltd, Canton Insurance Office Ltd, (nu HSBC Insurance Co), Hongkong and Kowloon Wharf and Godown Company Limited, Star Ferry, Hong Kong Tramway, Hong Kong Land Investment and Agency Co Ltd och Hongkong and Whampoa Dock Co Ltd.

CK Hutchison är ett Cayman Islands-registrerat multinationellt bolag med huvudkontor i Hongkong. Företaget bildades 2015 genom fusionen av Cheung Kong Holdings och dess huvudbolag Hutchison Whampoa. CK Hutchison är känt för sina fem kärnområden – hamnar och relaterade tjänster, detaljhandel, infrastruktur, energi och telekommunikation, och är verksamma i över 50 länder

Li Ka-shing, född 1928, är affärsmagnat, investerare och filantrop i Hongkong. 2018 var Li Ka-shing nr 23 av världens rikaste personer, med ett beräknat nettovärde på 37,7 miljarder US-dollar. Han är seniorrådgivare för CK Hutchison Holdings, efter att han avgått som styrelseordförande 2018. Li Ka-shing är en av de mest inflytelserika entreprenörerna i Asien med ett företagsimperium från ett brett spektrum av branscher, inklusive transport, fastigheter, finansiella tjänster, detaljhandel och energi. Hans företag Cheung Kong Holdings var inflytelserikt i många sektorer i Hongkongs ekonomi och utgör 4% av Hongkongs aggregerade börsvärde. Trots sin rikedom kultiverade Li ett rykte om att leda en sparsam livsstil och är känd för att ha på sig enkla svarta skor och en billig Seiko klocka. Han har bott i samma hus i årtionden i Deep Water Bay. Li Ka-shing anses också vara en av Asiens mest generösa filantroper. 

China Resources är ett statligt företag som startade som Liow & Company i Hong Kong 1938. Bolagets huvudsakliga affärsfokus är exporten av kinesiska produkter från fastlandet (inklusive energi) till Hongkong. Dess detaljhandelsverksamhet är organiserad under China Resources Retail-koncernen (CRC) och omfattar kinesisk konst och hantverk. China Resources driver också ett antal stormarknader i Hongkong, ursprungligen under CRC-namnet, men nu ombildade till Vanguard. China Resources äger också Ng Fung Hong, importören av monopolkött till Hongkong. 

oligopol_sma_ill (kopia)

Fakta:

Tre stora kedjor äger tillsammans de flesta mataffärer i Hongkong. Wellcome och PARKnSHOP dominerar matvaruhandeln med runt 75% sammanlagda marknadsandelar.

1. Wellcome: inkluderar Market Place by Jason, ThreeSixty, Shop n Save, Manning’s, 7 Eleven, IKEA HK, Starbucks HK, m fl. 

Ägare: Dairy Farm International Holdings, kontrolleras av Keswick familjen

2. PARKnSHOP: inkluderar Great, Fusion, Taste, Fortress, Watsons, m fl. 

Ägare: CK Hutchinson Holdings Limited, ägs av Li Ka-shing

3. Vanguard: inkluderar VanGO, U Select

Ägare: China Resources, kinesiskt statligt företag (SOE)

 

 

Text: Eva Ladeborn Bild: Sandra Isaksson