wetmarket-0080Det finns alltid sätt att spara pengar i vardagen. Vi vet redan att vi inte ska åka och handla när vi är hungriga, vi skulle kunna hoppa över den där latten för 40HKD. Lite skrämmande är att en latte varje vardag blir ungefär 10 000HKD per år! Så självklart kan man göra mycket för att spara in lite extra! Här har vi några helt andra spartips som är speciellt för dig som bor här i Hongkong.

Handla mat på Wet market

Här finns mycket pengar att spara på dina matinköp om man jämför med priserna i de större matvarubutikerna. På wet markets hittar du färsk och ofta lokalt producerad mat som kött, fisk, frukt och grönsaker (till skillnad från dry market som är tyger, elektronik etc.). Gå tidigt till marknaden för att få de bästa och färskaste varorna, oftast ligger priserna så lågt att pruta är ingen mening. Peka och välj och köp hem exakt så mycket som du behöver!

Du hittar wet markets på många ställen runt om i Hongkong här är några exempel. Kowloon City Market hittar du på 102 Nga Tsin Wai Road. Marknaden är Hongkongs största wet market, men är också den dyraste.
Wan Chai Market på 258 Queens Rd East men också på närliggande gator med många säljare, livlig atmosfär och bra urval till rimliga priser.

Tai Po wet market på Heung Sze Wui Street, denna marknad är väldigt stor. Här finns även ett stort urval av fryst mat från andra länder som tex kött från USA samt Frankrike och allt till väldigt låga priser. Vår favorit shop är Leung Kau Kee!

 Kläder Onthelist

onthelist.png

Företaget har “flash
sale” av olika kända
designmärken inom
mode och livsstil. Här
kan du göra riktigt bra

shopping med rejäla rabatter. Onthelist finns både som online butik och i deras lokal på 6 Duddel Street i Central. De har olika designermärken och erbjudanden från vecka till vecka. För att handla på Onthelist måste man vara medlem, enklast är att ladda ner deras app. I appen har du också koll på vilka erbjudanden som kommer härnäst och dina medlemspoäng. Medlemskapet är gratis och du kan även registrera dig här http://www.onthelist.hk

 

Designermärken second hand

Hula-HK.pngThe Hula erbjuder designer-märken i nyskick eller sparsamt använda. Priserna är rejält nedsatta, upp till 95% från ordinarie pris. Här kan du även sälja dina oönskade kläder och accessoarer. Dessutom går 5% av deras nettovinst till välgörenhets-organisationer. Så här kan du både spara och ge! Butiken finns online men de har även ett showroom i Wong Chuk Hang, Showroom: 5A, Evergreen Industrial Mansion12 Yip Fat Street, Wong Chuk Hang. Online store: http://www.thehula.com

 

Shenzhen, Lo Wu

Fynda på andra sidan gränsen

Glasögon

I Shenzhen kan du köpa glasögon till otroligt låga priser. De gör en synundersökning på plats men om du vill kan du ta med dig ditt synrecept från din optiker. Du väljer dina bågar bland ett stort urval av kända och lite mindre kända märken, några timmar senare kan du hämta ut dina glasögon. Priset varierar såklart beroende på vilket synfel och vilka bågar man väljer men det finns absolut tusenlappar att spara om du köper dina glasögon på andra sidan gränsen!

Kuddar och Gardiner

tygI Shenzhen kan man göra många klipp och fynd. Att sy upp sina gardiner, kuddar, sängöverkast, dukar etc kan vara både roligt och billigare än i vanliga butiker. Du väljer precis den färg och tygkvalitet du själv vill ha. Ta med måtten på det du önskar sy eller ta med dig det du vill ha nytt till, så de kan kopiera så det blir exakta mått. Välj tyg i tyg-marknaden (här finns tusentals tyger att välja bland) eller ta med dig eget tyg om du redan har köpt. Du kan få varan hemskickad direkt eller hämta på plats. Kom ihåg cash is king, du kan betala med kort också men då tillkom- mer avgifter så billigast blir kontanter!

 

christmas-3026685

Beställ möbler direkt från fabrik

Det finns flera stora möbelbutiker i Hongkong som specialiserat sig på att sälja design kopior till låga priser, ca 50–70% billigare än originalet. Det går att handla online eller besöka deras visningsbutiker som finns i Hongkong. Du väljer själv tyg/färg på de flesta möbler och de mesta är beställningsvaror. Kom ihåg att vara noga med att kontrollera varorna när du får de levererade då det kan vara ganska omständigt att byta dem i efterhand om det är skadat.

Här är några möbelbutiker som vi har tittat på;

Sofa Sale, http://www.sofasale.com.hk adress; 204 Tsat TsZ Mui Rd, Lok’s Industrial Building 10/F, Quarry Bay. MTR Exit C
Decor8, http://www.decor8.com.hk finns på två adresser; 9/F Unit B, Fuk Chiu Factory Bldg, 20 Bute St, Mong Kok och 8/F, Shun Pont Commercial Bldg. 5–11 Thomson Rd, Wan Chai

Stockroom, http://www.stockroom.com.hk, Hong Kong Industrial Building, 444–52 Des Voeux Rd W, Sai Wan

3 appar att spara med

Aktiviteter

klookphione.jpgKlook är en app som tipsar om aktiviteter, resor, guidade turer
och mycket mycket mer. Här
finns också pengar att spara då
de har många unika och exklu-
siva erbjudanden. Appen har
redan 30 miljoner användare och vi för- står varför! Klook finns i flera länder så den är en bra resekompis.

Äta ute med rabatt

eatandgo phoneOpen rice är en mycket bra app
om man vill få tips på bra res- tauranger. Men här vill vi tipsa
om en app som heter Eatigo.
Det är en app som är perfekt för
dig som vill äta billigt och god mat. De ger bra rabatter och erbjudanden på några av de ca 3000 restauranger som är anslut- na till appen. Sök en restaurang där kök och rabatt passar dig och boka bord via appen, enkelt och bekvämt!splitwisephone

Vi delar lika app

Ofta när man är ute i grupp och
delar på kostnader är det inte
lätt att hålla reda på vem som är
skyldig vem pengar. Splitwise är
en app där man lätt kan fördela
utgifter mellan flera olika perso-
ner. Tex en restaurang nota, hotell kostna- der eller grupp aktiviteter. Ingen glömd – ingen kommer undan – mycket smart om du frågar mig!

Text: Pernilla Bergqvist