t1est0M4A6728 kopiera

Chloe Zhang bor i Hongkong och driver företaget Supermint, en e-handelsplats för mode och design, där hon representerar unga talangfulla asiatiska designers.

Jag växte upp i Kina som enda barnet med min mamma och morföräldrar. När jag var 14 år började jag på privatskola och har bott hemifrån sedan den dagen. Hemma var jag van vid att få min vilja igenom och var lite svårkontrollerad, en liten rebell. När jag var 17 år gick min morfar bort och det var första gången jag känt riktig sorg. Han var som min pappa då min egen pappa gick bort när jag var fem.

Efter det bestämde jag mig för att ta mig själv i kragen, skaffa mig en karriär och sätta upp mål och delmål och helt enkelt ta mig dit. 

Jag studerade konst på universitetet och blev efter det erbjuden ett jobb i Singapore som konstauktionist på ett auktionshus. Jag var tvungen att komplettera med några kurser och lära mig engelska, allt detta på mindre än ett halvår.

Efter tre år i Singapore fick jag chansen att arbeta i Hongkong för ett företag som förvärvar modeföretag i Kina. Det var en stor omställning att komma från konstscenen i Singapore till att kasta sig in i klädindustrin i Hongkong, jobba på kontor och ansvara för marknadsföring och varumärkesutveckling.

Det har varit en fantastiskt bra erfarenhet att ha varit ute på fabrikerna och se hur produktionen går till. Dessutom träffa människor som jobbar med reklam och marknadsföring. Alla dessa erfarenheter har jag kunnat dra nytta av när jag startade mitt eget företag. Jag älskar att jobba och lägger ner nästan hela min själ i företaget. Det är hård konkurrens i Kina och jag satsar mycket på sociala medier för att nå ut med mitt varumärke. 

Arbete är inte allt i livet och nu när jag fyllt trettio funderar jag på att skaffa familj och barn. Det är viktigt att ha balans i livet. Många av mina vänner är designers och en del representerar jag nu på Supermint, vi hjälper varandra. Familj, vänner och god hälsa är en viktig motvikt till arbete och karriär.

Berättat för andrea björsell

Text och Bild: Andrea Björsell